Ελλαδα

Ο Ηλίας Μάστορας φτιάχνει μπάλες που κουδουνίζουν για τυφλά παιδιά

Μια παγκόσμια πρωτοβουλία ενός Έλληνα που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο!

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
a7r00135_copy_003.jpg

Μια ειδική μπάλα που κουδουνίζει για κάθε τυφλό παιδί υπόσχεται η καμπάνια 'Α ball for all' του Ηλία Μάστορα

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπολογίζονται περισσότερα απο 500 παιδιά με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης. Πολλά από αυτά είναι αποκλεισμένα από δραστηριότητες που θεωρούνται αυτονόητες για τα υπόλοιπα παιδιά, όπως ένα απλό παιχνίδι με μπάλες. Αυτή την πραγματικότητα αποφάσισε να αλλάξει ο Ηλίας Μάστορας με τη δημιουργία μιας ειδικής μπάλας που κουδουνίζει προκειμένου να διευκολύνει το παιχνίδι των μικρών αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο το άγνωστο στους περισσότερους από εμάς, ποδόσφαιρο των τυφλών.

Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία στάθηκε ο 3χρονος Λέανδρος ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την όρασή του και ο Ηλίας που διατελούσε διεθνής προπονητής στο ποδόσφαιρο τυφλών του προσέφερε μια ποδοσφαιρική μπάλα. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μια αντίστοιχη μπάλα για τυφλά παιδιά.

«Φανταστείτε τη δυσκολία να παίξει ο μικρός με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν η μπάλα ζυγίζει 550 γραμμάρια! Αυτή που δημιούργησα όμως είναι μια ελαφριά μπάλα 250 γραμμαρίων που κουδουνίζει και διαθέτει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς. Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται γιατί βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια!» εξηγεί στην ATHENS VOICE o Hλίας, ο οποίος μάλιστα προχώρησε και στη δημιουργία της διεθνούς καμπάνιας ‘A ball for all’.

«Οι ανάγκες είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μπάλα ή καμπάνια. Αρκεί ένα email στο φορέα μας orama2003@gmail.com με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης που φοιτούν, χωρίς προσωπικά δεδομένα, και στέλνουμε την ειδική μπάλα. Πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν μας στέλνουν φωτογραφίες και videos».

best3.jpg
Η καμπάνια "Μια μπάλα για όλους"

Ο φορέας υλοποίησης της παγκόσμιας καμπάνιας μάλιστα, το Όραμα Νέων Youthorama, εδρεύει σε χώρο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη χωρίς υπαλλήλους αλλά μόνο με εθελοντές ενώ τα έξοδα καλύπτονται μέσω προγραμμάτων.

Που μπορεί κάποιος όμως να προπονηθεί με αυτή τη μπάλα και να έρθει σε επαφή με το ποδόσφαιρο των τυφλών; To συγκεκριμένο άθλημα ήταν στην ακμή του στη χώρα μας μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 με την κατάληψη της 4ης θέσης κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία υπάγονται στην Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Μόνιμος χώρος άθλησης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στο γήπεδο 5x5 του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας ενώ στην Αθήνα υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο Γουδί.

a7r00065.jpg

Όπως μας λέει ο Ηλίας θα θυμάται για πάντα τον ορισμό του ως πρώτου διαιτητή του τελικού για το χρυσό μετάλιο ανάμεσα στη Βραζιλία και στην Αργεντική, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο 2008. Ορίστηκα εκ νέου πρώτος διαιτητής στον τελικό ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κίνα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και κατευθυνθήκαμε στο κεντρικό γήπεδο για την τελετή λήξης. Οι εικόνες, η μουσική και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά για 70.000 θεατές και κλαίγαμε όλοι μαζί. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε άτομο που έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και σήμερα συγκινούμαι!»

sierra_leone.jpg

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για όλα τα σχολεία της χώρας μας. Αυτό το διάστημα «τρέχει» ακόμη πιλοτικό πρόγραμμα με την ειδική μπάλα με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στόχο την διευκόλυνση των παιδιών με πρόβλημα όρασης στα ειδικά και γενικά σχολεία κυρίως για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αλλά και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των υπολοίπων. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 100 σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με πρόβλημα όρασης και τα πρώτα δείγματα είναι αισιόδοξα σύμφωνα με τον Ηλία:

«Αν τα αποτελέσματα δείξουν την αλλαγή που θα συντελεστεί στα σχολεία, τότε θα επιδιώξουμε την επιτόπια υλοποίηση του προγράμματος από ειδική εκπαιδευτική ομάδα, για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας μας. Το όραμα είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο όπου φοιτά παιδί με πρόβλημα όρασης στις 5 ηπείρους. Ελπίζουμε να συνεχίζουν να μας στηρίζουν Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

6.jpg
Η μπάλα που κουδουνίζει στην Αφρική

Διεθνείς οργανισμοί έχουν κατανοήσει την ανάγκη που υπάρχει για το δικαίωμα στο παιχνίδι για όλους και έχουν υποστηρίξει την καμπάνια όπως το UEFA Foundation for Children, Erasmus+ Αθλητισμός και αντίστοιχα στην Ελλάδα, έχουν υποστηριχθεί δράσεις με τη χρήση της μπάλας ενδεικτικά από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το British Council.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.