Ελλαδα

Φωτιά στην Εύβοια: Μέσα στον οικισμό Μακρυμάλλη μπήκαν οι φλόγες

Εκκενώθηκε και τρίτο χωριό - Με λεωφορεία η απομάκρυνση των κατοίκων - Δραματική η κατάσταση καθώς η φωτιά καίει τα πάντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Ανεξελέγκτη η φωτιά στην Εύβοια, μπήκε στον οικισμό Μακρυμάλλη, ενώ δόθηκε εντολή για την εκκένωση και τρίτου χωριού.

Δύσκολες ώρες στην κεντρική Εύβοια, όπου πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα από τις 03.00 τα ξημερώματα της Τρίτης στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 15.00 οι φλόγες έφθασαν στον οικισμό Μακρυμάλλη, ο οποίος -όπως και το Κοντοδεσπότι- είχαν εκκενωθεί νωρίτερα για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην παραλία στα Ψαχνά, όπου και παραμένουν.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δόθηκε εντολή για την εκκένωση και τρίτου χωριού. Πρόκειται για τον οικισμό Σταυρός. Οι κάτοικοί του βρίσκονταν από το πρωί σε ετοιμότητα, προκειμένου να απομακρυνθούν σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρινόταν αναγκαίο. Όπως και έγινε. Η εκκένωση του οικισμού γίνεται με λεωφορεία της Αστυνομίας.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι τεράστια, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να ενισχύονται. Μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Αγριλίτσα δίνουν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

 

 

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην επιχείρηση κατάσβεσης έχει «σηκωθεί» και ένα ελικόπτερο, το οποίο περνά πάνω από το πύρινο μέτωπο, δίνοντας διαρκώς νέες πληροφορίες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη της φωτιάς.

 

Απομακρύνθηκαν 300 κάτοικοι

Όπως έγινε γνωστό, σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια, τα οποία εκκενώθηκαν νωρίτερα με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία, καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη.

Αυτήν τη στιγμή τα δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) και κινείται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινείται προς το χωριό Πλατάνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.