Ελλαδα

Δίκη Χρυσής Αυγής - Κατηγορούμενος: Από ανθρωπισμό πήγα

«Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιάα» ισχυρίστηκε για τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίκη Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής © INTIMENEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Από ανθρωπισμό πήγα να βοηθήσω. Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιά» ισχυρίστηκε στη Δίκη της Χρυσής Αυγής ένας εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα.

«Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος. Είδα 50 -60 ανθρώπους, είχε ένταση και φωνές, αλλά δεν είδα ξύλο. Δεν αναγνώρισα κανέναν. Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιά» αυτό δήλωσε ο Θανάσης Τζόρβας.

Ο Θάνασης Τζόρβας που απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ο πρώτος κατηγορούμενος, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, που είπε απολογούμενος ότι το επίμαχο βράδυ βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρνηθεί την παρουσία τους στο σημείο.

Όπως είπε ο 42χρονος κατηγορούμενος, είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το οποίο συνοδευόταν από μηχανάκια «με ανθρώπους που φορούσαν μαύρα» να κατευθύνονται προς το Κερατσίνι. Ο ίδιος, όπως είπε, αφού έλαβε το μήνυμα για το κάλεσμα στην Τοπική, πήγε με τον συγκατηγορούμενο, εξάδελφό του, αλλά βρήκαν κλειστά τα γραφεία. Έτσι και ενώ κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους, είδαν τυχαία το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι εκείνος γνώριζε τον προορισμό τους. «Είδα τέσσερις-πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι είναι κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα. Τους ακολούθησα, πιστεύοντας ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια [...] δεν γνώριζα κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τον Θ. Τζόρβα, κάποια στιγμή και ενώ δεν έβλεπαν πια μπροστά τους το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, είδαν αστυνομία και σκέφτηκαν να πάνε μήπως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο» γιατί είδαν τους αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και φωνές άλλα «όχι ξύλο» και περίπου 50-60 άτομα από τα οποία δεν αναγνώρισε κανέναν. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του, όπως είπε, έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά «σπάστε, αστυνομία». 

Την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Θ. Τζόρβας την απέδωσε και αυτός σε ένα τηλεφώνημα που έκανε μόλις γύρισε στο σπίτι του. «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά [...] Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι», είπε. 

Ο Ρουπακιάς, κατά τον κατηγορούμενο, του ζήτησε να μιλήσει με τον Γ. Πατέλη τον οποίο κάλεσε ο Θ. Τζόρβας, αλλά δεν μίλησαν γιατί ο πυρηνάρχης του το έκλεισε. Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος, όπως απολογήθηκε, δεν ήξερε τι έγινε στο Κερατσίνι. Το έγκλημα το έμαθε την επόμενη ημέρα και σοκαρίστηκε. «Έκλαιγα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», είπε.

Ο διάλογος του κατηγορουμένου με την Έδρα:

  • Πρόεδρος:  Άνθρωποι που δεν είχατε δει προθυμοποιηθήκατε να τους βοηθήσετε ενώ ήταν εκεί η αστυνομία; Γιατί γυρίσατε, αυτό είναι το ερώτημα.
  • Κατηγορούμενος: Απλά σκέφτηκα ανθρωπιστικά.
  • Πρόεδρος: Αυτό είναι αόριστο, ποιον πήγατε να χωρίσετε;
  • Κατηγορούμενος: Δεν κατάφερα καν να φτάσω. Δεν είδα κανέναν. Φαντάστηκα ότι ήταν γνωστοί από τα γραφεία. Ακολούθησα τον Ρουπακιά κι αν δεν έβλεπα το αμάξι του δεν θα ήμουν καν εκεί.
  • Πρόεδρος: Ενώ βρεθήκατε στο χώρο δεν είδατε ούτε το αυτοκίνητο, ούτε τον Ρουπακιά, μόνο τον κόσμο στο πεζοδρόμιο;
  • Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι ώρες δεν μπορούσα να τρέχω και να κοιτάζω το ρολόι μου…
  • Πρόεδρος: Αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα.
  • Κατηγορούμενος: Σίγουρα δολοφονίες δεν γίνονται κάθε μέρα.
  • Πρόεδρος: Γιατί πήρατε τον Γιώργο (σ.σ. Ρουπακιά);
  • Κατηγορούμενος: Γιατί τον είχα μπροστά μου σε ολόκληρη τη διαδρομή, είχα οικειότητα μαζί του. Έκανα και μια ακόμη κλήση στον πυρηνάρχη γιατί μου το ζήτησε ο Γιώργος αλλά δεν πρόλαβα να του πω κάτι μου το έκλεισε. Προφανώς γινόταν χαμός εκείνη την ώρα με τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Στον κατηγορούμενο επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι κάποιοι ισχυρισμοί που προέβαλε σήμερα ήρθαν σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει στην ανάκριση.

  • Κατηγορούμενος: Εγώ λέω την αλήθεια
  • Πρόεδρος: Τότε ή τώρα;

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα για τα κακουργήματα, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.