Ελλαδα

Τσελέντης: Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμη και μετά από κάποιο διάστημα είναι για τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Άκη Τσελέντη, όπως υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό. «Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο κ.Τσελέντης. «Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4.4 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 ρίχτερ», δήλωσε.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι  εξ αρχής τόνισε, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως,  ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5,1 Ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε πως το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

Πηγή: skai,gr