Ελλαδα

Συνολάκης: Παράδοξο ένα χρόνο μετά το Μάτι να μη λειτουργεί το 112

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Να πάρουμε και την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά», λέει ο Κώστας Συνολάκης.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

«Είναι παράδοξο πως ένα χρόνο μετά από το Μάτι δεν μπορέσαμε σαν κοινωνία να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε το σύστημα αυτόματης προειδοποίησης με γραπτά μηνύματα ή το 112. Είναι δύο συστήματα. Το ένα που στέλνει τα γραπτά μηνύματα το οποίο είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί και το 112 που τηλεφωνεί και σας δίνει μια ηχογράφηση με οδηγίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση. Θρηνούμε ανθρώπινα θύματα», δήλωσε και ανέφερε: «Δυστυχώς, και δεν περίμενα ποτέ να δω στη χώρα μου τις εικόνες που έχω δει στην Φλόριντα και την Ινδονησία. Και όμως τις βλέπουμε την Ελλάδα και αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι είναι μπροστά μας στο μέλλον και να πάρουμε και την Πολιτική Προστασία και την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά».

Ο ίδιος τόνισε ακόμα τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει να προστατευτούμε από τα φυσικά φαινόμενα. «Σαν κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια εθνική συνεννόηση για το τι θα κάνουμε με όλα αυτά τα αυθαίρετα. Το καλοκαίρι μας εξυπηρετούν. Οι περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες είναι αυθαίρετες. Δεν χρειάζεται να είστε μηχανικός για να το καταλάβετε αυτό. Το σκέπαστρο και οι τοίχοι δεν είναι καλά κατασκευασμένα αλλά μας εξυπηρετούν. Αν γίνει σεισμός θα πέσουν πάνω στους ανθρώπους, αν έχει ισχυρούς ανέμους θα σκοτώσουν ανθρώπους. Δεν έχουμε καταφέρει αυτό να το ελέγξουμε και να πούμε ως εδώ. Δεν γίνεται. Κάθε φορά που λέει κάποιος υπεύθυνος ‘άσε τον καημένο’, βάζει σε υποθήκη τις ζωές ανθρώπων στο μέλλον που μπορούν να σκοτωθούν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».