Ελλαδα

Φοιτητές Ιατρικής αφήνουν την πόλη και στελεχώνουν κέντρα στα νησιά

Ξεχνούν τις διακοπές τους και περνούν εθελοντικά το καλοκαίρι, εκεί που υπάρχει ανάγκη

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ena1.jpg

Oι φοιτητές Ιατρικής της ΕΕΦΙΕ παρατούν την πόλη και στελεχώνουν, εθελοντικά, κέντρα στα ελληνικά νησιά

Το ονόμασαν Ιατρική Απόβαση, το πρόγραμμα που επιχείρησε μια παρέα νέων της Επιστημονικής Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) πίσω στο1997. Έκτοτε σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας, περνούν το καλοκαίρι τους σε νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στους γιατρούς και το προσωπικό. Yπάρχει πράγαματι όμως τόσο μεγάλη ανάγκη για χέρια;

rania_papaioannoy_alexandros_lafioniatis_ikaria_1o_dekaimero_1.jpg

Όπως εξηγεί στην ΑΤΗΕNS VOICE o Κωνσταντίνος Βαμβακάρης, Πρόεδρος Παραρτήματος Αθηνών ΕΕΦΙΕ, οι ανάγκες στα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι απλώς πολλαπλασιάζονται αλλά χτυπούν κόκκινο εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης, αλλά και της επίκαιρης πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων. «Ο αριθμός των τουριστών επιφορτίζει τις μονάδες υγείας με επιπλέον δουλειά, δεδομένης της συχνότητας ατυχημάτων και δηλητηριάσεων. Οι πρόσφυγες από την άλλη και η αντιμετώπισή τους, απαιτεί άφθονους υλικούς πόρους και εργατοώρες. Έπειτα είναι και η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τον τομέα της Υγείας όσο λίγους, με σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό, αναλώσιμα και προσωπικό να ειδικά σε μονάδες υγείας της περιφέρειας. Οι ανάγκες της κάθε περιοχής μεταβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ανάλογα και με τα περιστατικά που θα τύχουν».

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» έχει συμπεριλάβει την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, καθώς και μια πληθώρα –κυρίως παραθαλάσσιων– προορισμών σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θράκη και Κρήτη. Φέτος πάνω από 300 εθελοντές φοιτητές Ιατρικής από τις 7 Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας θα επισκεφθούν περισσότερους από 35 προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Το κέρδος του προγράμματος είναι διπλό, καθώς κάθε συμμετέχων φοιτητής έρχεται σε επαφή με καθημερινά περιστατικά και εκπαιδεύεται αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες ενώ, παράλληλα, προετοιμάζεται για την υπηρεσία υπαίθρου του, αφού έρχεται σε άμεση επαφή με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πώς καλύπτεται όμως το κόστος, η διαμονή των παιδιών και τα καθημερινά έξοδά στους στις περιοχές αυτές;

«Τα ζευγάρια φοιτητών εργάζονται επί 10 ημέρες στη μονάδα υγείας, στηρίζοντας το τοπικό δυναμικό ιατρών και νοσηλευτών. Η διαμονή κατά κόρον προσφέρεται από τα ίδια τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ή από φορείς της τοπικής κοινωνίας όπως η Εκκλησία ή οι Πρόσκοποι. Τα καθημερινά έξοδα καλύπτονται από τους φοιτητές τους ίδιους, σε κάποιες μονάδες προσφέρεται προαιρετικά και διατροφή στους φοιτητές». Μας εξηγεί ο Δημήτρης Δημόπουλος, Τελειόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γενικός Συντονιστής προγράμματος «Ιατρική Απόβαση 2019» και συμπληρώνει «Για τα μεταφορικά δεχόμαστε προσφορές από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ANEK Lines, Blue Star Ferries, Fast Ferries & Hellenic Seaways».

2dioy.png

Οι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος και οι αιτήσεις τους αξιολογούνται με βάση κριτήρια όπως το έτος σπουδών τους, η επιστημονική τους δραστηριότητα, προηγηθείσα εθελοντική εργασία και πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ ώστε να γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων αξιοκρατικά. Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες του προορισμού τους, των μεταφορικών και της διαμονής τους από την ΕΕΦΙΕ.

nh.png

«Το βασικό που πρέπει να έχει καποιος για να συμμετάσχει είναι να έχει ολοκληρώσει το τέταρτο έτος σπουδών σε κάποια από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και να είναι μέλος της ΕΕΦΙΕ. Ένα σημαντικό tip από εμάς είναι να έχουν διάθεση να προσφέρουν και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία! Μάλιστα το τελευταίο μάς το αναφέρουν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες κάθε χρόνο, στην αξιολόγηση του προγράμματος» μας λένε o Κωνσταντίνος και ο Δημήτρης.

20180717_12072311.png
Οι φοιτητές εξασκούν τις κλινικές δεξιότητες στην αρχική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τα παιδιά, το κράτος δίνει κίνητρα στους νέους για πρωτοβουλίες που προωθούν τον εθελοντισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η θέληση για εθελοντική προσφορά και το πάθος της αλληλεγγύης πρέπει να προέρχονται από τους πολίτες τους ίδιους. «Το κράτος αναμφίβολα προσπαθεί να προωθήσει τον εθελοντισμό, με ποικίλλα αποτελέσματα. Εμείς προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε στην εκπαίδευση των φοιτητών και στις ανάγκες των ασθενών ανά τη χώρα, μέσω της Ιατρικής Απόβασης. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια».

006.png

Οποιοσδήποτε φορέας θέλει να συνεισφέρει στο πρόγραμμα της ΕΕΦΙΕ «Ιατρική Απόβαση 2019» ώστε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και σε περισσότερες περιοχές μπορεί να επικοινωνήσει εδώ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.