- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται το 8ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και την ίδια άλλοι προετοιμάζουν το Straight Pride.
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Θεσσαλονίκης γιορτάζει την αγάπη, τον σεβασμό και την ελευθερία, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, μακριά από προκαταλήψεις.
Οκτώ χρόνια μετά το πρώτο Thessaloniki Pride και έναν χρόνο πριν η πόλη υποδεχτεί το Europride 2020, μέλη της LGBTQ Κοινότητας βγαίνουν και πάλι στους δρόμους και «γράφουν ιστορία». Αυτό είναι και το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει εκτός από την πολύχρωμη παρέλαση, φεστιβάλ καλλιτεχνικής και πολιτιστικής συνείδησης, προβολή ταινιών, θεματικό περίπατο και street party.
Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα διεξαχθεί την περίοδο 18-22 Ιουνίου τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall. Πενήντα χρόνια πριν, η LGBTI κοινότητα αντιστάθηκε. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 οι θαμώνες του γκέι μπαρ Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη πήραν τις ζωές τους στα χέρια τους και απάντησαν στην αστυνομική βία. Το γεγονός αυτό σήμανε την έναρξη του LGBTI κινήματος, ενός παγκόσμιου κινήματος που επηρέασε την παγκόσμια πορεία της ιστορίας και τοποθετήθηκε δίπλα στα άλλα παγκόσμια κινήματα, όπως της γυναικείας χειραφέτησης, της φυλετικής ισότητας κ.ά.
«Την επόμενη χρονιά μετά την εξέγερση του Stonewall πραγματοποιήθηκε το 1ο Pride στη Νέα Υόρκη. Χρόνο με το χρόνο το κίνημα κατάφερε να πετύχει όλο και περισσότερες διεκδικήσεις. Όλο και περισσότερος κόσμος που δεν ανήκει στην Κοινότητα άρχισε να συμμετέχει και να συμπαραστέκεται», αναφέρει στο Thestival το μέλος του Τμήματος Επικοινωνίας του Thessaloniki Pride, Μύρος Ζέκα και προσθέτει: «Σήμερα φτάσαμε να έχουμε δυνατό και ισχυρό κίνημα που έχει καταφέρει πολλά. Βέβαια, δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε. Υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν έχουν τακτοποιηθεί, υπάρχει ακόμη ρατσισμός».
Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας θα τιμήσουν την επέτειο αυτή και στη Θεσσαλονίκη γεμίζοντας τους δρόμους της πόλης με αγάπη, κάνοντας τον δημόσιο χώρο πιο ανεκτικό στην έκφραση της σεξουαλικότητας, μετατρέποντας την πόλη από αφιλόξενη και φοβική, σε προορισμό διεθνούς βεληνεκούς που καλωσορίζει κάθε διαφορετικότητα.
«Το Pride έχει βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει. Όταν ξεκινήσαμε με το 1ο Pride είχαν έρθει περίπου 500 άτομα. Τώρα έχουμε πάνω από 15.000 άτομα και του χρόνου θα φιλοξενήσουμε κόσμο από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του Europride», τονίζει ο κ. Ζέκα. Συμπληρώνει δε ότι τα περιστατικά λεκτικών ή σωματικών επιθέσεων εναντίον μελών της Κοινότητας στην πόλη είναι πλέον λιγότερα. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω του Pride, τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά. Πέρυσι είχαμε ένα σοβαρό συμβάν, όταν πέταξαν δύο άτομα στον Θερμαϊκό, την ημέρα της παρέλασης, όμως γενικά τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί».
Προκλητικό το Straight Pride
Φέτος, την 22α Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία οι εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride θα ολοκληρωθούν με τη μεγάλη πολύχρωμη παρέλαση, θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης μια "αντισυγκέντρωση". Η ομάδα Ενωμένοι Μακεδόνες, συνδυασμός ο οποίος προσπάθησε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, αλλά τελικά δεν ανακηρύχθηκε από το Πρωτοδικείο, διοργανώνει το Straight Pride. Στο κάλεσμά τους, το οποίο γίνεται για τις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε χώρο που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί, οι διοργανωτές τονίζουν:
«Στηρίζουμε την Ελληνική οικογένεια. Θέλουμε λύσεις για το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση Ελληνική οικογένεια. Στηρίζουμε επίσης τις παραδόσεις, τις διαχρονικές αξίες και το κλασσικό πρότυπο της οικογένειας».
Οι διοργανωτές του Thessaloniki Pride κάνουν λόγο για μια προκλητική ενέργεια που στόχο έχει απλώς να πλήξει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. "Έχουμε συνηθίσει τις αντιδράσεις. Πριν δύο τρία χρόνια αντιδρώντες είχαν στήσει μπλόκο στην οδό Τσιμισκή. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τέτοια. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε επεισόδια" σχολίασε ο κ. Ζέκα.
Τι απαντά ο ίδιος σε όσους αντιδρούν και αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους με μια... αντι-παρέλαση; «Εάν τραβούσε έστω κι ένα straight άτομο όσα περνάνε τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας λόγω της σεξουαλικότητάς τους, εμείς θα ήμασταν παρόντες στο Pride και θα το στηρίζαμε. Ειναι προκλητικό. Δεν νομίζω ότι κάποιο Straight άτομο στερείται τα δικαιώματά του ή υφίσταται διακρίσεις λόγω του προσανατολισμού του», ξεκαθαρίζει ο κ. Ζέκα.