- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η σεισμοί στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν συνδέονται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών.
Τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης.
«Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σημείωσε.
Δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών
Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης - Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».
Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και το σεισμικό ιστορικό
«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη. Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα "ισχυρό γεγονός" είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι τις 13:00 «καταγράφηκαν είκοσι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,5 βαθμών και πάνω».
Καθησυχαστικός ο Λέκκας
«Έχουμε να κάνουμε με περιοχή με ιστορικό που τη χαρακτηρίζει υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Ελπίζουμε ότι ο κύριος σεισμός ήταν εκείνος των 5 Ρίχτερ και είχαμε δεκάδες μετασεισμούς. Στις 10:00 είχαμε σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε σεισμός και στην Ελλάδα, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. «Διερευνούμε αν η μία δόνηση έχει επηρεάσει την άλλη», απάντησε σε ερώτηση για το αν ο σεισμός στην Ελλάδα συνδέεται με εκείνους στην Αλβανία. «Δεν έχουμε στοιχεία μέχρι στιγμής», τόνισε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. «Η περιοχή είναι δομημένη για υψηλότερα σεισμικά μεγέθη. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μικρές», είπε και συμπλήρωσε: «Επιτηρούμε την περιοχή, θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά».