Ελλαδα

Του ήρθε «μπουγιουρντί» ότι χρωστά 3 δισ. ευρώ στην Εφορία

Συγνώμη... γραφειοκρατικό λάθος, η απάντηση της Εφορίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνολικά 2.934.702.861,33 ευρώ χρωστά μια οικογένεια στην Κρήτη, σύμφωνα με την Εφορία - Η απίστευτη περιπέτειά της

Μια ακόμη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας εκτυλίχθηκε στην Κρήτη. Ο 75χρονος Γιάννης Βέργης, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι κατάκοιτος, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, όταν αντίκρισε το ποσό που -σύμφωνα με την τοπική Δ.Ο.Υ.- οφείλει στην Εφορία. Το χρέος του προσέγγιζε τα… 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ekriti.gr, όλα ξεκίνησαν όταν τα παιδιά του επιχείρησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους. Λόγω οφειλής στη ΔΟΥ Ηρακλείου, το ΑΦΜ είχε μπλοκαριστεί.

«Ξέραμε πως ο πατέρας μας είχε ένα αρρύθμιστο χρέος από παλαιότερη εποχή, γύρω στα 8.000 ευρώ και φανταστήκαμε πως αυτό ήταν που δημιουργούσε το πρόβλημα» εξήγησε ο Χρήστος Βέργης, γιος του 75χρονου.

Η αναζήτηση στα αρχεία έφερε στην επιφάνεια το ακριβές ύψος της οφειλής με τις προσαυξήσεις. Το ποσό προκάλεσε ζαλάδες: 2.934.702.861,33 ευρώ. Λίγη ώρα, αργότερα, πάντως οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαπίστωσαν πως πρόκειται για λάθος. Ωστόσο, η περιπέτεια είχε και συνέχεια. Για χρονικό διάστημα 5 μηνών η οικογένεια δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους, καθώς για να βγει σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής, έπρεπε να γίνει έλεγχος σε όλες τις φορολογικές υπηρεσίες της χώρας.

Το θέμα έφτασε μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τελωνεία. Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων, Διεύθυνση Εισπράξεων, Διεύθυνση Εσόδων κτλ) να πιστοποιήσουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατό να υφίσταται τέτοια οφειλή σε ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο.

Ο γιος του συνταξιούχου ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση για λογαριασμό του κατάκοιτου πατέρα του, φθάνοντας μέχρι την Αθήνα για να βρει το δίκιο του. Αν και σε κάθε επαφή με τις φορολογικές αρχές αναγνωριζόταν πως πρόκειται για λάθος, εν τούτοις κανείς δεν ήξερε να του πει πότε θα αποδεσμευτεί η φορολογική ενημερότητα του πατέρα του. Μάλιστα, μία από τις λύσεις που του προτάθηκαν ήταν να κινηθεί δικαστικά κατά του Δημοσίου, επωμιζόμενος φυσικά ο ίδιος και τα σχετικά έξοδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι υπάλληλοι του εύχονταν συγκαταβατικά «καλά ξεμπερδέματα».

Η αρχή της περιπέτειας

Το λάθος φαίνεται να προέκυψε από την αυτόματη εισαγωγή ψηφίων στα κενά κελιά της ηλεκτρονικής φόρμας οφειλών, ειδικά για τους παλαιούς φορολογούμενους. Πιο συγκεκριμένα, συνηθιζόταν σε εγγραφές που ήταν κενές, το σύστημα να βάζει από μόνο του… εννιάρια. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός εγγράφου που πιστοποιεί την οφειλή του κ. Βέργη είναι 999999 ενώ η ημερομηνία βεβαίωσης είναι… 1/1/1900.

Προφανώς και στο κελί του οφειλόμενου ποσού υπήρχε ομοίως μια σειρά από εννιάρια. Με την εφαρμογή όμως του Taxis και την αλλαγή από δραχμές σε ευρώ, πιθανώς από αβλεψία κάποιου υπαλλήλου τα εννιάρια αυτά θεωρήθηκαν ως πραγματική οφειλή η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε ευρώ. Επί του ποσού που προέκυψε άρχισαν να λογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις (πιθανότατα από την 1/1/1900) οπότε φτάσαμε στο εξωφρενικό ποσό των τριών δις.

«Δεν γίνεται να απευθυνόμαστε σε κανάλια και δημοσιογράφους για να βρούμε το δίκιο μας»

H αδελφή του Χρήστου Βέργη, Σταυρούλα ανέφερε για την υπόθεση: «Δε χρειάζεται κάθε φορά να απευθυνόμαστε στα κανάλια και στους δημοσιογράφους για να βρούμε το δίκιο μας».

Τελικά, το θέμα διευθετήθηκε και ο πατέρας της οικογένειας θα λάβει φορολογική ενημερότητα, εφόσον ρυθμίσει το παλαιότερο (υπαρκτό) χρέος, ύψους 8.000 ευρώ, για το οποίο ήταν ήδη ενήμερος.

«Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα σκέφτηκα πως μόλις σβήστηκαν οριστικά 3 δισ. από την πλάτη μας αλλά και από τη μαύρη τρύπα στα έσοδα της χώρας» τόνισε ο Χρήστος Βέργης. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι και λίγο πράγμα αν το σκεφτείς. Εδώ για ένα δις μας βγάζουν το λάδι κάθε φορά στο Eurogroup. Με τέτοιο ποσό, θα άξιζε και μια ειδική συνεδρίαση μόνο για την περίπτωση του πατέρα μου».