- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς;
Πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί … Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και τις περιουσίες μας; Δεν έχουμε ξεχάσει τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής, τον σεισμό του 2015 στην Κεφαλονιά και του 2018 στη Ζάκυνθο, τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και φυσικά του περσινού καλοκαιριού στην Αττική με τα τόσο τραγικά αποτελέσματα.
Η αλήθεια είναι ότι η ένταση των περιστατικών έκτακτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια, αρκετές φορές μάλιστα με απολογισμό εξαιρετικά δυσάρεστο, αποτελεί ένα καμπανάκι για ενεργότερη δράση. Τα νούμερα, όπως μας τα δίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, είναι εντυπωσιακά … αρνητικά. Μόλις στα πρώτα 18 χρόνια του αιώνα που διανύουμε μετρούμε ήδη σοβαρές απώλειες. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε δύο μόνο πυρκαγιές (καλοκαίρια 2007 και 2018) μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των ανθρώπινων απωλειών στην Ευρώπη, ενώ τη δεκαετία που πέρασε καταστράφηκε περίπου το 10% της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας.
Αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί και τη σφοδρότητα των πλημμυρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον σοβαρό ρόλο που παίζει σε αυτό η κλιματική αλλαγή και η άναρχη δόμηση των πόλεων. Όσο για τους σεισμούς, δυστυχώς γι’ αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους προλάβουμε ή να τους αποτρέψουμε, αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας είναι η πρώτη σε σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη και η έκτη στον κόσμο.
Η Παπαστράτος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω, αποφάσισε το 2019 να στρέψει σημαντικό κομμάτι των δράσεων της Εταιρικής της Υπευθυνότητας στον τομέα της πρόληψης και της αυτοπροστασίας των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα, όταν η εταιρεία προχώρησε σε δωρεά 20 ειδικών υδροφόρων οχημάτων προς το Πυροσβεστικό Σώμα, αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Υπηρεσίας.
«Σήμερα, πάμε ένα βήμα παρακάτω και σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) προχωράμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δώσουμε, σε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε, τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να δράσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο όταν βρεθούν απέναντι σε μια φυσική καταστροφή. Ελπίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στο να περιοριστούν οι συνέπειες» σημειώνει η κ. Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας της Παπαστράτος.
Έτσι, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Παπαστράτος θα «ταξιδέψουν» σε 18 περιοχές της Ελλάδας, με βάση στατιστικά στοιχεία φυσικών καταστροφών που έχουν σημειωθεί εκεί τα τελευταία χρόνια: από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο), τα νησιά του Ιονίου (την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά) αλλά και του Αιγαίου (τη Σάμο, τη Χίο και τη Ρόδο), την Εύβοια (Χαλκίδα), την Πελοπόννησο (Σπάρτη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Πύργο και Τρίπολη) και φυσικά την Αττική, όπου θα γίνουν 5 ημερίδες για να καλύψουν διαφορετικές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Τι θα γίνεται σε κάθε σταθμό αυτού του ταξιδιού;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 εκπαιδευτικές ημερίδες διάρκειας 4 ωρών, τις οποίες υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 7.000 πολίτες. Ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΟΔ, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα, θα ενημερώνουν τους πολίτες και θα δίνουν πρακτικές οδηγίες, συμβουλές πρόληψης, διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μετά τη φυσική καταστροφή. Με δυο λόγια: τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε την ώρα της πυρκαγιάς, της πλημμύρας και του σεισμού, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά. Παράλληλα, θα παρέχονται και οδηγίες πρώτων βοηθειών.
Ο κ. Γιώργος Καλογερόπουλος, πρόεδρος της ΕΟΔ, σημειώνει: «Αυτό το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας δημιουργίας μιας ασφαλούς κοινωνίας, μέσα στην οποία η έννοια “πρόληψη” αποτελεί ένδειξη πολιτισμού».
Λίγα λόγια για την ΕΟΔ
- Είναι μια εθελοντική οργάνωση με ιστορία 25 χρόνων σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και σε ανθρωπιστικές αποστολές, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
- Τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες με το βραβείο NANSEN 2016 για την επιχειρησιακή της δράση στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.
- Διαθέτει περισσότερους από 2.500 εθελοντές σε 31 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα
- Στην αποστολή των μελών της εντάσσονται επίσης και οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και αυτοπροστασίας.