- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την ενοχή και καταδίκη Χριστοφοράκου, Καραβέλα και άλλων 9 στελεχών της Siemens πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ
«Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται. Να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ'εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είπε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που από το πρωί ξεκίνησε την αγόρευσή της για την υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ.
Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχίσει την Τετάρτη την πρότασή της επί της ενοχής για τους πρώτους 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.
Με την εισήγησή της επί της ενοχής, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους, πλην του άλλοτε επικεφαλής της θυγατρικής Siemens, και πρώην σημαντικά στελέχη του εγχώριου τμήματος της εταιρίας, όπως τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αλλά και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μητρικής εταιρίας .
Στο σημερινό πρώτο μέρος της αγόρευσής της, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens, Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες (Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh) ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την εισήγησή της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που λογοδοτούν για την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.
Η εισαγγελέας ζήτησε σήμερα ενοχή για τα πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρίας Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, καθώς και, ανά περίπτωση, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρίας όπως οι Ρόλαν Κοχ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.
Στην πρώτη ομάδα κατηγορουμένων, η Εισαγγελέας ενέταξε και τα έξι παρένθετα πρόσωπα που διέθεσαν τις εταιρίες τους προς εξυπηρέτηση του Χριστοφοράκου, ώστε να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά για δωροδοκίες. Από αυτούς, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για δύο επιχειρηματίες και την απαλλαγή των υπολοίπων τεσσάρων, λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η συνολική ζημιά του Δημοσίου από την πρακτική της γερμανικής εταιρίας για την 8002, ανέρχεται στα 69 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, οι παράνομες πληρωμές για την 8002 ξεκίνησαν ένα εξάμηνο πριν την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με την τακτική της μητρικής εταιρίας για την σύμβαση, στα κεντρικά καταρτίστηκε ένα έγγραφο που όριζε τα ποσοστά που θα διανεμηθούν για «ωφέλημες πληρωμές» το οποίο η εταιρία ονόμαζε «έγγραφο βασικού προσανατολισμού».
Από αυτό προκύπτει πως για το επίμαχο έργο, η Siemens θα διένειμε συνολικά 75 εκατομμύρια μάρκα με βάση το ποσοστό 8% επί τους κόστους της πώλησης, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν σε «χρήσιμες πληρωμές» άλλα 19 εκατομμύρια.
Αναφερόμενη σε κάθε κατηγορούμενο χωριστά, η εισαγγελέας ξεκίνησε το «κατηγορώ» με τον μεγάλο απόντα της δίκης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, αναφέροντας πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens, «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές» ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενό του, πρώην στέλεχος της εταιρίας, Πρόδρομο Μαυρίδη, «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».
Κατά την εισαγγελέα, δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την «υπόθεση Siemens» καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002». Κατά την εισαγγελέα, η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία.
Η κ. Σκερπανιά μάλιστα, εκτίμησε πως ο Χριστοφοράκος, στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.
Η εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002, την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.
Για τον άλλοτε γενικό οικονομικό διευθυντή της μητρικής εταιρίας, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως συνολικά στην θητεία του ενέκρινε για την επέκταση της 8002 ποσό 22,7 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματισμούς. Παράλληλα, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος (που ήρθε στην Αθήνα για να απολογηθεί) στο δικαστήριο «δεν έδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιχείρησε να συσκοτίσει προηγούμενους ισχυρισμούς δικούς του και άλλων στελεχών». Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας είπε πως ο κατηγορούμενος στην απολογία του «ανασκεύασε το 'παράνομες πληρωμές' σε 'διακριτικές πληρωμές', αναφέροντας πως κάποιες φορές αφορούσαν αμοιβές σε πληροφοριοδότες της εταιρίας». Η εισαγγελέας είπε επίσης πως δεν ισχύει ούτε για αυτόν δεδικασμένο, καθώς η καταδίκη του στην Γερμανία αφορά δωροδοκίες σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα και για την 8002 «που του καταλογίζεται δωροδοκία τριών συγκεκριμένων στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων που δεν έχουν εντοπιστεί».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ