- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στη Σάμο και άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Σε άρθρο της μάλιστα, εκφράζει την πεποίθηση ότι μία αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα βελτίωνε την κατάσταση.
Τρία χρόνια μετά την αποκαλούμενη «Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.
Αυτό υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλούμενη έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Σάμο χαρακτηρίζεται «ντροπή για την Ευρώπη».
Επίσης, αναφέρεται, είναι «δύσκολο να εξηγηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» και επιπλέον «δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», ώστε να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με επίκαιρα στοιχεία, το 2018 μόνο 322 άτομα, δηλαδή μόλις το 1% όσων έφθασαν στην Ελλάδα, επέστρεψαν και πάλι στην Τουρκία με βάση την ισχύουσα συμφωνία. Εκτιμάται ότι «ούτε το 2019 δεν θα καταστεί εφικτό να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που επιστρέφουν».
Σύμφωνα μάλιστα με τη γερμανική εφημερίδα εκφράζεται εμμέσως η ελπίδα ότι μία αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα βελτίωνε την κατάσταση και θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μία πιο ενεργό πολιτική επανεισδοχής».
Τι απαντά η Αθήνα
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Welt, αντικρούει τις αιτιάσεις και δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ η πραγματική απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν «η κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα επισημαίνει ότι το χαμηλό ποσοστό επιστροφών στην Τουρκία οφείλεται στο ότι κάθε αίτηση για παροχή ασύλου πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Επιπλέον, σημειώνεται, η Τουρκία θα έπρεπε να αποτρέπει τον απόπλου σκαφών προς την Ελλάδα, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δήλωσε όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση προσδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στην υλοποίηση της συμφωνίας, την οποία στηρίζει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι «γενικά δεν γίνονται σχόλια για υποτιθέμενες δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν», για να επισημάνει ότι η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς συνδράμει την προσπάθεια.
Πηγή: Deutsche Welle