Ελλαδα

Ζήσε την περιπέτεια της γνώσης μέσα από τα Online Courses

Δωρεάν μαθήματα για όλους, από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 692
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζαζ πιάνο, Ιαπωνική αρχιτεκτονική, Εισαγωγή στη μοριακή βιολογία, Προγραμματισμός με Python, Ιστορία του κινηματογράφου, Κινούμενα σχέδια είναι ελάχιστα παραδείγματα των μαθημάτων που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Kαι όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά να αποκτήσει και το σχετικό πιστοποιητικό από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!

Η γνώση έχει δισεκατομμύρια εραστές. Είναι ύψιστο αγαθό για όλες τις φυλές του κόσμου και καθεμιά την προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα ενδιαφέροντα, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο ή τους στόχους του καθενός μας, το μαγευτικό ταξίδι της διά βίου μάθησης προσλαμβάνει νέα, προσιτά σε όλους χαρακτηριστικά στην εποχή της ψηφιακής κοινωνίας.

Πού βρίσκει όμως κανείς τα οnline courses; Και σε ποιους απευθύνονται;

Ας σταθούμε στα σημαντικότερα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και απευθύνονται σε όλους.

Massive Open Online Courses από γνωστά πανεπιστήμια για όλους

Τι σημαίνει «μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα»; Στην ουσία ο όρος περιγράφει και την ίδια την πολύτιμη εμπειρία. Απαντώντας στην ανάγκη οργανωμένης μετάδοσης της γνώσης, τα Massive Open Online Courses είναι διαδικτυακά μαθήματα τα οποία σκοπεύουν σε συμμετοχή με ανοιχτή πρόσβαση. Εκτός από το υλικό εκμάθησης, όπως βιντεοσκοπημένες ομιλίες, υλικό μελέτης και προβλήματα, πολλά μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα παρέχουν διαδραστικά forums χρηστών για την υποστήριξη αλληλεπιδράσης μεταξύ των σπουδαστών, καθηγητών και βοηθών διδασκαλίας. Τα μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα εισήχθησαν αρχικά το 2008 και έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλές μέσο μάθησης για όλους από το 2012 και έπειτα.

Οι πιο δημοφιλείς διεθνείς πλατφόρμες μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων είναι οι Coursera, edX και Futurelearn. Με συνεργασίες με τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ινστιτούτα του πλανήτη, καθώς και μια ανεξάντλητη γκάμα ειδικοτήτων που καλύπτουν κάθε γνωστικό τομέα, οι παραπάνω πλατφόρμες προσφέρουν ένα ανοιχτό πλαίσιο μάθησης. O καθένας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το μάθημα που επιθυμεί χωρίς καμία υποχρέωση ή προ-απαιτούμενη γνώση. Τα περισσότερα μαθήματα διαρκούν 5-12 εβδομάδες και προσφέρονται με τη μορφή βιντεοσκοπημένων διαλέξεων. Με θέματα από Εισαγωγή στην κλασική μουσική που προσφέρει το πανεπιστήμιο του Yale και Η τέχνη της φωτογραφίας από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MoMA, έως Φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Στατιστική από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Αντίστοιχη ελληνική πλατφόρμα είναι το Mathesis, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στη διεύθυνση mathesis.cup.gr. Εδώ το κάλεσμα είναι: «Απολαύστε τη χαρά της μάθησης», ενώ η διαδικτυακή πύλη της πλατφόρμας υπόσχεται δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους, με προσήλωση στην ποιότητα. Μια ματιά στο προσφερόμενο υλικό είναι παραπάνω από πειστική: Με μαθήματα που κυμαίνονται από τις διαφορικές εξισώσεις και την κβαντική φυσική έως τους ελληνιστικούς πολέμους, την αριστοτελική ηθική ή ακόμη και την κλασική μηχανική, με διδάσκοντες από τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου, τα courses του Mathesis προσφέρουν ένα πανίσχυρο εργαλείο σε οποιονδήποτε επιθυμεί πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και ειδικά για εκπαιδευτικούς που αναζητούν νέες ιδέες:

Η κοινότητα του eTwinning προσφέρει διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Αναζητήστε τα διαδικτυακά μαθήματα eΤwinning περιόδου 2018-19 στο seminars.etwinning.gr ώστε να ανακαλύψετε τις δυνατότητες επιμόρφωσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, σε θέματα εκπαιδευτικής καινοτομίας, συνεργασίας με  ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές κοινότητες, με εποπτικό υλικό για μελέτη ή παραδείγματα καλής πρακτικής μέσα από αναρτήσεις εκπαιδευτικών.  Εκτός από το eTwinning μπορεί κανείς να αναζητήσει σχετικά μαθήματα εδώ και εδώ.

Για να προλάβουμε τις (εύλογες) απορίες σας, ναι, όλα τα Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα είναι δωρεάν, χωρίς κόστος εγγραφής, και εξ ορισμού διαθέσιμα σε κάθε πολίτη που προσδοκά να εγγραφεί σε αυτά και να τα παρακολουθήσει. Ποτέ η γνώση δεν ήταν θελκτικότερη!