Ελλαδα

Συνταξιούχοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε συντάξεις και εφάπαξ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51898-105976.jpg

Αιτήσεις συνταξιούχων που υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των συντάξεων και του εφάπαξ τους είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δέχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τις αιτήσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, εισήγαγε στο Συμβούλιο προς συζήτηση ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας του θέματος που θίγουν, αλλά και γιατί ενδιαφέρουν σημαντικό αριθμό πολιτών καθώς την ίδια στιγμή εκατοντάδες συνταξιούχοι καταθέτουν προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για το ίδιο ζήτημα.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων που καλούνται να χειριστούν εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις. Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και σύμφωνα με τις αιτήσεις τους, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40%, οι επικουρικές κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου. Οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι, οι μειώσεις παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς αυτές δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζουν και τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Οι μειώσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος, αλλά και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.