Ελλαδα

ΚΕΔΕ: «Όχι» στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και αύριο από την ΕΝΠΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kede
ΚΕΔΕ / © INTIME NEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Την ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη -με την οποία ορίζεται ότι οι 325 δήμοι της χώρας «ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» (24.01.2019)- ζητά ομόφωνα το συλλογικό όργανο των δήμων της χώρας, η ΚΕΔΕ.

Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι δήμοι «μεταφέρουν εντός 30 ημερών τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στο λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος» και ότι «τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019 υποχρεωτικά… στο λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην ΤτΕ».

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και αύριο από την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) για τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, πρόκειται άμεσα να αποσταλεί επιστολή προς τον κ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση, με την οποία θα ζητείται συνάντηση το συντομότερο, προκειμένου να συζητηθεί η ολοκληρωτική αντίθεση των δήμων στην υπουργική απόφαση. Συγχρόνως, θα κατατεθεί άμεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης και θα ετοιμασθεί προσφυγή στο ΣτΕ. Συγχρόνως, η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στην ΟΤΟΕ, καθώς η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις συνεταιριστικές τράπεζες και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα διαθέσιμων κεφαλαίων στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες της χώρας. Επίσης, πρόκειται άμεσα να ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και οι συλλογικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με την υπουργική απόφαση -όπως σημειώθηκε επανειλημμένως- καταργείται πλήρως η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου η υπουργική απόφαση είναι καταχρηστική.

Στη συνεδρίαση, κατά της υπουργικής απόφασης επιχειρηματολόγησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) της χώρας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απ. Κοιμήσης, επισήμανε ότι η υπουργική απόφαση είναι καταχρηστική και έθεσε ερώτημα σχετικά με τα διαθέσιμα των δήμων που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Θα σαρωθούν και αυτά τα διαθέσιμα;» διερωτήθηκε ο κ. Κοιμήσης και προσέθεσε: «Η χώρα έχει διαθέσιμα 20 δισ. ευρώ. Γιατί θέλει, λοιπόν, τα χρήματα των δήμων;»

Επισήμανε πως «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μιλάμε για αποθεματικά, αλλά για τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι δεσμευμένα και ανήκουν στην αγορά» και διερωτήθηκε εάν ερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης πριν υπογραφεί η υπουργική απόφαση. «Εάν δεν είχε ενημερωθεί, τίθεται μείζον πολιτικό θέμα» τόνισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γ. Ιωακειμίδης δήλωσε μονολεκτικά: «Να κάνουμε τα πάντα για να μη βρεθούμε την 1η Μαρτίου χωρίς κεντρικούς αυτοτελείς πόρους».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπας χαρακτήρισε «αστοχία» την απόφαση του κ. Χουλιαράκη και μίλησε για «ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. Πρόκειται για αστοχία, υπό την επήρεια του βαθέως κράτους και του ρόλου που παίζει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ο κ. Μπίρμπας επέμεινε να προηγηθεί της αίτησης αναστολής, συνάντηση με τον κ. Χουλιαράκη, «για να δούμε εάν έχει όντως αντιληφθεί τις θεσμικές παρενέργειες της απόφασης που έχει υπογράψει». Και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να κατατίθενται απόψεις διεύρυνσης του ρόλου των ΟΤΑ και μετά να γίνεται αυτό. Τίθεται θέμα σύγκρουσης της κοινωνίας με την άποψη του κράτους».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» Τ. Κανταράς σημείωσε ότι «με την απόφαση καταργείται πλήρως η αυτοτέλεια των δήμων, όταν στο συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μάς δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κατοχυρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και όταν ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας για τον Κλεισθένη, διαβεβαίωσε για την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ».

Και κατέληξε: «Παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα μεγάλα λόγια, ότι μπήκαμε στη μετα-μνημονιακή εποχή. Πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει αυτό, όταν ζητείται να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση για να πάρουν αέρα οι δρόμοι των ξένων αγορών με το ομόλογο του 3,6%; Αρα πρόκειται για παγίδα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελ. Παντελάκη σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφαλείας, που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας για να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν».

Και πρόσθεσε: «Η αγορά των ομολόγων και των repos δεν διασφαλίζει ούτε την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων, ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος».

Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου μίλησε για 4ετή πολιορκία των πόρων της Αυτοδιοίκησης, που ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, συνεχίσθηκε με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2017, επαναφέρθηκε με το Ν.4549/2018 και κορυφώνεται με την εγκύκλιο της 24ης Ιανουαρίου, στην εκπνοή της αυτοδιοικητικής και κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όπως είπε, η υπουργική απόφαση παραπέμπει σε ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το 2016, που αναφέρει ότι τα διαθέσιμα αξιοποιούνται από την ΤτΕ με τη σύναψη συμφωνιών βραχυχρόνιων repos. Και σημείωσε: «Μας ζητούν να πάμε όλα μας τα χρήματα για τα κάνουν repos και εμείς θα περιμένουμε να γίνουν ξε-repos για να πάρουμε τα χρήματά μας».

Το μέλος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης στις τράπεζες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΤΟΕ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα έχει πλέον τον μικρότερο αριθμό υποκαταστημάτων τραπεζών σε αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού και υπήρξε προβληματισμός για πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να συγχωνευθούν σε δυο τράπεζες.

Η υπουργική απόφαση, σημείωσε, συνεπάγεται τον απόλυτο στραγγαλισμό των μικρών, συνεταιριστικών τραπεζών. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι συντονισμένα και σε συνεννόηση» είπε χαρακτηριστικά. «Η υπουργική απόφαση είναι το κερασάκι στην τούρτα που δεν έχει καμία σχέση με το success story ότι η χώρα πέτυχε και βγήκε στις αγορές με καλό επιτόκιο».

Εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Κρήτης ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεταιριστικές τράπεζες. Ως πρώην υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος ο ίδιος, επισήμανε ότι από τη στιγμή που τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνεταιριστικές τράπεζες θα καταρρεύσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εάν φύγουν τα χρήματα σε ένα βράδυ, οι συνεταιριστικές θα καταρρεύσουν. Νομίζω ότι η πρώτη επιστολή πρέπει να αποσταλεί στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, των οποίων οι πίνακες βιωσιμότητας θα πέσουν στα τάρτατα την 1η Μαρτίου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.