- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Είναι χωριά, μικρές κουκίδες στον χάρτη. Είναι η άλλη Ελλάδα, η απομακρυσμένη, η δυσπρόσιτη, νησιωτική η ορεινή, με λιγοστούς φρουρούς που βαστάνε τον τόπο τους. Εκεί, οι παιδικές φωνές είναι ελάχιστες. Οι νέοι φεύγουν. Η ανεργία τροχοπέδη για το παρόν και το μέλλον.
Όμως, για αυτήν την «Ελλάδα που χάνεται» για 86 χωριά της ηπειρωτικής μας χώρας «Μια Ελπίδα Γεννιέται!», με την πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ανέλαβε η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis, που ασχολείται εντατικά με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ακολούθησε το οδοιπορικό της «ελπίδας» σε 22 χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων: Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Ανεμοράχη, Δίστρατο, Κάτω Αθαμάνιο, Κάτω Καλεντίνη , Κάψαλα, Κεντρικό, Κυψέλη, Μεσούντα, Παλαιοκάτουνο, Τετράκωμο, 'Αγναντα, Γραικικό, Καταρράκτης, Κουκούλια, Κτιστάδες, Λεπιανά, Μικροσπηλιά, Ράμια, Θεοδώριανα και Μελισσουργοί, χωριά κρυμμένα μέσα στις πλαγιές των βουνών που σήμερα, αν και βρίσκονται στο οξυγόνο της φύσης, τα περισσότερα «αναπνέουν» με δυσκολία.
Η Εύα Παπαδάκη, Project Manager της HOPEgenesis, παρουσιάζει στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ το πρόγραμμα αλλά και στοιχεία για την περιοχή των κεντρικών Τζουμέρκων, όπου σύμφωνα με έρευνα, υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας.
«Είναι αρνητικό το ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων. Σε αυτήν την περιοχή θα έπρεπε να αναμένουμε περίπου 37 γεννήσεις τον χρόνο, σύμφωνα με τον πληθυσμό της και έχουμε 10 έως 12 τον χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα που υλοποιούμε μαζί με την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., είναι για 4 χρόνια, χωρίς να σημαίνει ότι θα είμαστε απόντες στη συνέχεια. Αυτό το πρόγραμμα δέχεται όλες τις γυναίκες που θέλουν και μπορούν να τεκνοποιήσουν. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα πιστοποιητικό, ώστε να επιβεβαιώνεται πως μένουν σε αυτά τα χωριά και αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αναλαμβάνουμε όλο το κόστος της εγκυμοσύνης, από τη σύλληψη του μωρού, μέχρι και τον τοκετό. Δηλαδή, προγεννητικές εξετάσεις, μεταφορά σε νοσοκομείο μαζί με τον συνοδό, τη διαμονή της σε ένα αστικό κέντρο εάν χρειαστεί, την περίθαλψη και τον τοκετό σε νοσοκομείο.
Δηλαδή εμείς αυτό που παρέχουμε είναι η ασφάλεια της γυναίκας ότι ανά πάσα στιγμή θα είμαστε εκεί, δεν θα αποκλειστεί στον δρόμο, θα φροντίσουμε για τη μεταφορά της, μπορεί όλο το 24ωρο να μιλήσει για ό,τι χρειάζεται με κάποιον από τους εξειδικευμένους γιατρούς του προγράμματος.
Εκτός από όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης, η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει βρεφικές τροφές από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωράκι μέχρι τα 2 του χρόνια.
Επομένως, αυτό είναι ένα παραπάνω βήμα που μπορούμε να το κάνουμε με την εταιρία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., που πάντα στηρίζει την οικογένεια και τα παιδιά».
Στο αμφιθέατρο του δημαρχείου στο Βουργαρέλι, την έδρα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος, ενώ το πολύ θετικό μήνυμα το έδωσαν αρκετοί νέοι άνθρωποι, ζευγάρια, που έδειξαν ενδιαφέρον γιατί θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Στα μεγαλύτερα από τα 22 χωριά, τα μέλη της αποστολής, ειδικά στο Αθαμάνιο και το Βουργαρέλι, συναντήθηκαν με νέους ανθρώπους και διαπίστωσαν πως παράμετρος του προβλήματος της υπογεννητικότητας, είναι η ανεργία που τους αναγκάζει να φεύγουν από το χωριό. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι μετά τις σπουδές επιστρέφουν «για να γεννηθεί η ελπίδα».
Η κ. Παπαδάκη σημειώνει: «Συναντήσαμε νέα ζευγάρια, ειδικά στο Αθαμάνιο και στο Βουργαρέλι. Μπορεί να είδαμε ένα γεμάτο σχολικό λεωφορείο στο Βουργαρέλι, όμως ήταν τα παιδιά από όλα τα γύρω χωριά του δήμου. Οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά και γι' αυτόν τον λόγο είναι για εκείνους δυσβάστακτο το κόστος της εγκυμοσύνης. Με την παρουσίαση του προγράμματος, θέλουμε να μας εμπιστευτούν, να μας γνωρίσουν, να δεχθούν την βοήθεια μας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτό της ασφάλειας. Η μητρότητα είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Πρέπει να το έχουν όλες οι γυναίκες».
Ο εμπορικός διευθυντής της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.Μάριος Παπαθανασίου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, εδώ και 89 χρόνια, στηρίζει τη μητέρα και την οικογένεια και δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη απέναντι στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, λόγω των δυσκολότερων συνθηκών που επικρατούν. Γι' αυτό ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα «Μια ελπίδα γεννιέται!», σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, με στόχο να στηρίξουμε έμπρακτα τις γυναίκες, που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και να στείλουμε το αισιόδοξο μήνυμα, για τη δημιουργία νέας ζωής στον τόπο μας. Ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με τα 22 χωριά του είναι ο δεύτερος σταθμός του προγράμματός μας και θα συνεχίσουμε με τα οδοιπορικά μας και στις άλλες περιοχές του Προγράμματος, για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή των στατιστικών που απειλούν το μέλλον μας».
Μέσα από τη συνεργασία της με την αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΗOPEgenesis, η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ «υιοθετεί» 86 χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας για 4 χρόνια.
Πρόκειται για απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και 'Αρτας και, ειδικότερα, στις 14 Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Καρπενησίου, Δωρίδος, Λαμιέων, Μακρακώμης, Καρύστου και Κεντρικών Τζουμέρκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ