- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019, χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, προτείνει σε γνωμοδότησή της η νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κοινοποίησε χθες τη σχετική νομική γνωμοδότηση προς τις ομοσπονδίες – μέλη της, μετά την επίσπευση της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της υπόθεσης για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500+250+250 ευρώ).
Η γνωμοδότηση συστήνει ότι στις αγωγές αυτές θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.
Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών.
Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1.000 ευρώ δηλαδή, 500+250+250) που έγινε με τον Νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική. Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον Ν. 3833/10 και τον Ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ, συνταγματικές.
Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά για τους εν ενεργεία εργαζομένους στο Δημόσιο θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019. Πάντως η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013-2018.
Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι «όσοι έχουν ασκήσει αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ (αναδρομικά δηλαδή), ενώ αντίθετα όσοι ασκήσουν αγωγές μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευσή της».
Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στη γνωμοδότηση ότι η άσκηση αγωγών για διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας μπορεί να γίνει όχι μόνο για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Τέλος, τονίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019 για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να επηρεάσει και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Η επιστολή Διεκδίκησης Αναδρομικών 13ου & 14ου μισθού:
Για να δείτε την γνωμοδότηση πατήστε [[{"fid":"622592","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]: