Ελλαδα

Mindspace: Ο μεγαλύτερος οργανισμός καινοτομίας για φοιτητές

Στα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται οι δικές μας «Silicon Valley»

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 687
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τη φοιτητική ζωή. Όμως μαθαίνουμε πως όλο και περισσότεροι φοιτητές ξεκινώντας από το μηδέν, οργανώνονται σε ομάδες για να κάνουν πραγματικότητα το project τους. Το ΕΜΠ, για παράδειγμα, ή το πολυτεχνείο Πάτρας, γίνονται οι δικές μας «silicon valley» καθώς διαθέτουν μερικές από τις πιο ενεργές κοινότητες επιχειρηματικότητας νέων. Αυτό είναι το επίτευγμα και μαζί η φιλοδοξία του Mindspace, μίας ΜΚΟ που δημιουργήθηκε από μια προσπάθεια του Δημήτρη Μεσσήνη, τελειόφοιτου τότε από το ΕΜΠ και μιας μικρής ομάδας φοιτητών και κατάφερε να διεισδύσει στα ελληνικά πανεπιστήμια με στόχο να καλλιεργήσει την επιχειρηματική νοοτροπία μεταξύ των φοιτητών, προσεγγίζοντας με καινοτόμο τρόπο την αλλαγή κουλτούρας μέσα στο πανεπιστήμιο.

Mindspace

Η ομάδα του Mindspace αποτελείται κυρίως από φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να μεταδώσουν αυτή τη γνώση και σε άλλους συμφοιτητές τους. Όπως λέει στην ATHENS VOICE ο Ευάγγελος Δικόπουλος, CMO του Mindspace: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους φοιτητές πιο επιχειρηματικούς, βασισμένοι στη θέλησή τους να αλλάξουν το περιβάλλον γύρω τους. Η επιχειρηματική σκέψη για εμένα σημαίνει να είσαι διατεθειμένος να δοκιμάζεις ανορθόδοξα και νέα πράγματα («out of the box thinking»), να είσαι δεκτικός στην αποτυχία και να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Σημαίνει επίσης να μπορείς να κατανοήσεις τη σχέση ρίσκου και ανταμοιβής μαζί με αισιοδοξία, που είναι απαραίτητη για τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Mindspace

Το Mindspace έχει κυρίως  παρουσία στην Αθήνα και την Πάτρα και επεκτείνεται σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως Κέρκυρα και Ξάνθη. Οι δράσεις του υλοποιούνται μέσα από meetups και εκδηλώσεις, ενώ διαθέτουν και τον δικό τους χώρο μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Mindspace Lab. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να δουλεύουν συνεργατικά πάνω στις καινοτόμες πρωτοβουλίες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με τελικό στόχο να βγουν οι ιδέες τους στην αγορά εργασίας και να έχουν μία δυναμική παρουσία σε αυτή. Πόσο σημαντικόι είναι αυτό; «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων εκ των έσω. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας, μείωση της εκροής νεανικού ταλέντου στο εξωτερικό, κοινώς brain drain, επαναπατρισμό καταρτισμένων ανθρώπων που τόσο η οικονομική κρίση όσο και η αναξιοκρατία είχαν διώξει από τη χώρα και βελτίωση της ίδιας της κοινωνίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε στοχεύουν άμεσα στην επίλυση κάποιου προβλήματος είτε προσφέρουν έμμεσα με τη δράση τους» μου εξηγεί ο Ευάγγελος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πανελλήνιος διαγωνισμός καινοτομίας Midspace Challenge αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του Mindspace, καθώς μόνο το 2017 από εκεί ξεκίνησαν 5 νέες επιχειρήσεις δημιουργώντας 30 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό που διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με στόχο οι φοιτητές να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε μια ιδέα τους και να δοκιμάσουν έτσι τον δρόμο του επιχειρείν. Κάθε χρόνο βγαίνουν τρεις νικήτριες ομάδες, που έχουν ως πρώτο έπαθλο χρηματοδότηση 8.000 ευρώ ο καθένας, από το συνεργαζόμενο οργανισμό The People’s Trust, με σκοπό μέσα στο έτος να έχουν προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας τους. Το δεύτερο έπαθλο είναι δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα Mindspace Trip, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αμερική, όπου οι συμμετέχοντες  μαθαίνουν πώς λειτουργεί το οικοσύστημα εκεί, αλλά και  γνωρίζουν ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν στην μετέπειτα πορεία τους.

Για παράδειγμα, οι 19 νέοι που συμμετείχαν στο τελευταίο Mindspace Trip, είχαν την ευκαιρία να δουν πώς η αμερικανική κουλτούρα συνδυάζει την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα. Συζήτησαν με καθηγητές και φοιτητές στο MIT, στο Χάρβαρντ, στο Στάνφορντ, συναντήθηκαν με παγκοσμίως γνωστούς επενδυτές, accelerators, incubators, startups, και γνώρισαν από κοντά οργανισμούς που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο, όπως το Google, το edX, το Facebook και το Netflix.

Πόσο εύκολο είναι όμως να παρακινήσεις τον μέσο φοιτητή να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα και να αναλάβει χρονοβόρα πρότζεκτς, παρουσιάσεις σε meetings και ουσιαστική αφοσίωση και συνεργασία με την ομάδα; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μεσσήνη, κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, ειδικά αν αφορά τη νοοτροπία. «Είναι ωστόσο πολύ ελπιδοφόρο να βλέπουμε όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον από φοιτητές και φοιτήτριες που θέλουν να συμμετέχουν στις προσπάθειές μας. Πολλοί φορείς έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κάνουν αλλαγές μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά η  φιλοσοφία μας είναι ότι δρούμε χωρίς να περιμένουμε τις αλλαγές που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ή το πανεπιστήμιο να αλλάξει μόνο του. Θέλουμε να δούμε ομάδες του Mindspace να ξεκινούν σε περισσότερα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας».

Mindspace

 Μέσα από το site τους μπορείς να κάνεις αίτηση για να ιδρύσεις chapter σε μία πόλη της Ελλάδας που δεν υπάρχει Mindspace. Δεν ακούγεται άσχημο...