- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Άγρια επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ, επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ κι εικονολήπτη της ΕΡΤ, πέτρες, φωτοβολίδες, και εκτεταμένη χρήση χημικών, ακολούθησαν μετά το μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα.
Η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα, τις φωτοβολίδες και τα δακρυγόνα, ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να τρέχει πανικόβλητο στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας και σταδιακά να αποχωρεί από τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα «ακραία στοιχεία» που εμπλέκονται στα επεισόδια ήταν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συλλαλητήρια που είχαν διεξαχθεί.
Διαδηλωτές κάθε ηλικίας κατέφθαναν από το πρωί στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητήσουν «τη μη κύρωση της καθώς επίσης και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς επίσης και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο τη στιγμή που ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν πολιτικοί και βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, η Σοφία Βούλτεψη, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.
Ωστόσο περίπου στις 14:30 σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια στα σκαλιά της Βουλής, όταν ομάδα αγνώστων, πετώντας φωτοβολίδες, καπνογόνα και κρατώντας ξύλα και κοντάρια επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κι επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει:
«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία.»
Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».
Από την πλευρά της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε ανάρτησή τους στο twitter διερωτάται αν «θα καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; «Όταν εκτρέφεις το τέρας...».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων «επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το σημερινό συλλαλητήριο και όσα συνέβησαν σε αυτό, δήλωσε:
«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους.
Η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».
Τα επεισόδια και την χρήση χημικών καταδίκασε το Κίνημα Αλλαγής και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλαν τις επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και στο τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ.