Ελλαδα

Διέρρηξαν για 14η φορά το Κέντρο Εργασίας Αναπήρων

Οι δράστες έκοψαν τα χέρια τους και γέμισαν αίμα οι κουμπαράδες που βρήκαν

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vandalismoi.jpg

Ήταν πριν 16 χρόνια, όταν δημιουργήθηκε το κέντρο εργασίας ΑμεΑ με στόχο να εκπαιδεύσει τα άτομα με αναπηρία ώστε να ενταχθούν ευκολότερα στην αγορά εργασίας. Έκτοτε, παρά το αξιόλογο έργο του, το κέντρο έχει υποστεί 14 διαρρήξεις για κλοπή και βανδαλισμούς. Από αυτές τις περιπτώσεις έχουν συλληφθεί οι δράστες μόνο στις 5, κάνοντας τους εργαζόμενους και τα μέλη του συλλόγου να ανησυχούν όσο ποτέ για την ακεραιότητά τους.

klopi_15-01-2019_2.jpg

Τι κατηγορίας, όμως, είναι οι άνθρωποι που έρχονται για να κλέψουν κάθε τόσο ακόμα και τα εργόχειρα με τα οποία προσπαθούν τα ΑμεΑ να συγκεντρώσουν χρήματα; Στις φωτογραφίες που μας παραχώρησε το κέντρο βλέπουμε κανονικά τα σπασμένα τζάμια, τα αναποδογυρισμένα έπιπλα και τις βανδαλισμένες πόρτες που άφησαν πίσω τους προκειμένου να αρπάξουν μικροπράγματα, εικόνες και διάφορα εργόχειρα μικρής αξίας.

 

gia_deltio_typoy.jpg
 
diarrixi_1.jpg

«Θα ήταν προτιμότερο να μας τα ζητήσουν, αν τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και εμείς θα τους τα δώσουμε προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπλέον καταστροφές» λέει στην Athens Voice o πρόεδρος του κέντρου, Γιώργος Ρεθυμιωτάκης, και συμπληρώνει: «Το 2002 δημιουργήσαμε το κέντρο αυτό από ΑμεΑ προς ΑμέΑ για να δείξουμε στον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε και όχι τι δεν μπορούμε. Είναι μια προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε τον ανάπηρο και να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές του. Παρόλα αυτά καταλήξαμε να βιδώνουμε τα παράθυρα από μέσα προκειμένου να αποφύγουμε τα περιστατικά επιθέσεων».

Στην τελευταία διάρρηξη, μάλιστα, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, οι δράστες φαίνεται πως κόπηκαν στην προσπάθειά τους να μπουν στο κέντρο και γέμισαν με κηλίδες αίματος τις χειροτεχνίες των μελών. Αν και η σήμανση πήρε αποτυπώματα και δείγμα αίματος για να βρει με DNA στοιχεία, τα μέλη του συλλόγου δεν έχουν καθησυχαστεί καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, όταν ήρθαν πάλι αντιμέτωποι με την ίδια εικόνα.

klopi_15-01-2019_3.jpg
 
diarrixi.jpg

Αυτή τη φορά, παρά τις σιδεριές και τα κάγκελα που έχουν τοποθετήσει για να προστατευτούν, οι δράστες κατέστρεψε τα αλουμίνια και τους σκελετούς μέχρι να καταφέρει να αφαιρέσει κατά περίεργο τρόπο χωρίς να σπάσει ολόκληρο το τζάμι από τον εξωτερικό χώρο του παραθύρου για να μπει στο εργαστήριο. 

 

20180319_090839_2.jpg
 
20180319_091031.jpg

Ένα εργαστήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένα 1.160 μέλη, διαμορφωμένο έτσι ώστε τα ΑμεΑ να διαβάζουν βιβλία, να μελετούν υπολογιστές, να κάνουν εικαστικά και άλλες δημιουργικές εργασίες που καλλιεργούν τις δεξιότητες και το πνεύμα τους.

7.jpg

Μετά από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στο κέντρο έχουν απηυδήσει να παίζουν «κλέφτες κι αστυνόμοι» κάθε τόσο και ζητούν να βρεθεί τρόπος προστασίας του χώρου από την Τοπική ή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή από την ίδια την Πολιτεία. Όπως λένε οι ίδιοι, «αφού κλέβουν από εμάς, μπογιές, πινέλα και εργόχειρα, χωρίς να σκέφτονται τι προκαλούν στην ψυχική υγεία των μελών, δεν θέλουμε να φανταστούμε τι γίνεται πιο πέρα στον υπόλοιπο κόσμο».

20180319_091040.jpg
 

Παρά την άμεση κάθε φορά παρέμβαση της αστυνομίας, οι καταστροφές που προκαλούν οι κλέφτες είναι μεγαλύτερες από τα αντικείμενα που αφαιρούν, ενώ οι άνθρωποι του κέντρου καλούνται να καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από τις τσέπες τους, κάτι όμως που δεν έχουν τι δυνατότητα να κάνουν. Έτσι τα μέλη του κέντρου κάνουν δημόσια έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει να αντικατασταθούν κάποιες από τις φθορές που έχουν προκύψει λόγω των επιθέσεων.

klopi_15-01-2019_1.jpg
 

Για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τη διαδρομή του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων ή να συνεισφέρει μπορεί να μάθει περισσότερα εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.