Μάτι: Πρώτη αγωγή κατά του Δημοσίου από συγγενείς θύματος
Ζητούν 1,4 εκ. ευρώ για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων»
Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας από συγγενείς 70χρονου θύματος στην πυρκαγιά στο Μάτι σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.
Στην αγωγή οι συγγενείς κατηγορούν το ελληνικό Δημόσιο για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων».
Με την αγωγή αυτή επτά συγγενείς του θύματος της φωτιάς ζητούν να τους επιδικαστεί το συνολικό ποσό του 1.450.315 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν με την απώλεια του αγαπημένη τους προσώπου.
Aναλυτικά στην αγωγή αναφέρεται:
«Στον οικισμό του Νέου Βουτζά ο 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών κάηκε- απανθρακώθηκε μαζί με την μισθώτρια του σπιτιού, ενώ ήταν και οι δύο εντός του αυτοκινήτου της, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα που μαινόταν στην περιοχή», αναφέρουν οι συγγενείς του, οι οποίοι κάνουν λόγο για τεράστιες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων.
«Για την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και εκτάκτων φυσικών φαινομένων, που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας», αναφέρουν στην αγωγή τους, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή του ΝταούΠεντέλης, έως και την ολοκλήρωση της καταστροφής, «υπάρχει εγκληματική έλλειψη ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων οργάνων, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι ρητά προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις για την πολιτική προστασία.»
Οι συγγενείς του θύματος κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ), όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. «Ο θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων. Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων. Οι συνθήκες που βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς.»
Στην αγωγή τους οι συγγενείς του θύματος αναφέρουν ότι οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι δασικές υπηρεσίες δεν μερίμνησαν εγκαίρως πριν από την έναρξη του καλοκαιριού για τον καθαρισμό από ξερά δένδρα και φύλλα, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ, αν και υπήρχε ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα για βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά, δεν συγκλήθηκε το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών ήταν «να αποβιώσουν με βασανιστικό τρόπο 33 άτομα στο Μάτι, 31 άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στη Ραφήνα, να πνιγούν αβοήθητοι στη θάλασσα 9 άτομα, ν’ αποβιώσουν σε νοσοκομεία λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων 17 άτομα και να πεθάνει ένα βρέφος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα δύο περιστατικά να συνδέονται
Τι υποστηρίζει ο Kώστας Ανεστίδης
Στο οινοποιείο δημιούργησε την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», φιλοξενώντας έργα σημαντικών καλλιτεχνών που υπέγραψαν τις ετικέτες των κρασιών του
Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιστρέφονται
Προκαταρκτική εξέταση σε εξέλιξη για δηλώσεις αγροτεμαχίων - Αναφορές για αναντιστοιχίες
Πολυτάλαντη δημιουργός, άφησε έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο, το τραγούδι και τη λογοτεχνία
Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στην πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης αθλητικής εκδήλωσης
Το πλοίο με σημαία Λιβερίας έμεινε χωρίς ρεύμα - Σε εξέλιξη επιχείρηση συνδρομής από το Λιμενικό
Η πρόγνωση για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις
Σε δυο διαφορετικές επιχειρήσεις
Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία
Ο Όμιλος Fourlis γιόρτασε 75 χρόνια με μια παράσταση-αφήγηση της διαδρομής του
Συνελήφθησαν 12 άτομα, εκ των οποίων 6 ανήλικοι
Λόγω της διεξαγωγής του «Athens Santa Run 2025»
Το ερώτημα, τελικά, δεν είναι μόνο τι θα δείξει η διερεύνηση
Μέτρα κατά της δημογραφικής συρρίκνωσης λαμβάνει η δημοτική αρχή
Για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τη νυχτερινή διασκέδαση - Ποιες γραμμές λεωφορείων εντάσσονται στο μέτρο
Συννεφιασμένο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.