- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης περιγράφει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι τα χρόνια των περικοπών έχουν αφήσει το σημάδι τους στη χώρα και πολλούς Έλληνες να λιμοκτονούν.
Το δημοσίευμα, με τίτλο «Η κρίση χρέους αφήνει τους Έλληνες να πεινάνε και τα παιδιά να υποσιτίζονται» επικαλείται έρευνα του Transnational Institute σύμφωνα με την οποία το 14% των μικρών Ελληνόπουλων παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2008 όταν ξεκίνησε, δηλαδή, η κρίση.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με τις δηλώσεις της Μαρίας Χασιώτου που είναι ιδιοκτήτρια κεντρικού ψαράδικου στον Μαραθώνα. «Κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του», δηλώνει η ιδιοκτήτρια του ψαράδικου.Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, έχει φτάσει μεσημέρι, αλλά το ψαράδικο είναιάδειο. «Αφού δεν έχουν έρθει ακόμα, πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ. Άλλη μια μέρα με όσπρια και ζυμαρικά» προσθέτει, η ιδιοκτήτρια.
Το δημοσίευμα τονίζει σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας του ινστιτούτου που έχει έδρα το Άμστερνταμ ότι προκάλεσαν σοκ στη χώρα καθώς έδειξαν ότι τα παιδιά είναι εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την οκταετή οικονομική κρίση που άφησε το 25% του πληθυσμού χωρίς δουλειά. Το ποσοστό αυτό όπως σημειώνει είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν την έναρξη της κρίσης το 2009.
«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού», λέει στη DW ο συνταξιούχος Γιώργος Κρικής και συμπληρώνει ότι είδε έναν φίλο του να ψάχνει στον κάδο σκουπιδιών έξω από σούπερ μάρκετ προκειμένου να βρει κάτι για την οικογένειά του.
«Ποιος θα πίστευε ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος, μεταξύ των πιο επιτυχημένων στην κοινότητά μας, θα κατέληγε με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε και τόνισε: «Αισθάνθηκα ντροπή, αλλά αν δεν είχα άλλο τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι και να ταίσω τα παιδιά μου, θα έκανα κι εγώ ίσως το ίδιο».
Όπω σημειώνει το ρεπορτάζ επικαλούμενο στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι γονείς στην Ελλάδα έχουν αναγκαστεί να βασίζονται στις συντάξεις των παπούδων . Τονίζεται ωστόσο ότι και οι συντάξεις έχουν υποστεί 13 περικοπές από το 2009 με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το εισόδημα και οι οικογένειες να μην έχουν πρόσβαση ούτε στα απαραίτητα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Transnational Institute, 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεΐνη όταν πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%. Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα σημειώνει ότι πολλές οικογένειες ντρέπονται να παραδεθούν τη δυσχερή τους κατάσταση επέλεξαν να υποφέρουν στη σωπή. «Πολλές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να πάω στο συσσίτιο και να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται», λέει στην DW η Σταματίνα Λεπούλα που έχει κατάστημα στον Μαραθώνα. «Οι Έλληνες είναι αξιοπρεπείς και για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Φαίνεται όπου και να κοιτάξεις, Και το χειρότερο φαίνεται να επεκτείνεται», σημειώνει.
Στη DW μίλησε και ο Γιάννης Ρακόπουλος που εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα και μεταφέρει την εμπειρία του για τα χρέη των νεαρών Ελλήνων που πεινάνε. «Έχουν χάσει τον λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό», λέει.
«Με τις αποταμιεύσεις να έχουν εξαφανιστεί, ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί ακόμα και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επιλέγοντας να τα επισκέπτονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες» προσθέτει το ρεπορτάζ.
Ο πρώην ειδικός εισηγητής για το Δικαίωμα στο Φαγητό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα προτείνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο φαγητό.
«Είναι απίθανο ότι οι αξιωματούχοι στην Αθήνα θα υποστηρίξουν τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που κράτησαν τη χώρα» καταλήγει το ρεπορτάζ της DW.