Ελλαδα

Η Εισαγγελία γνώριζε από το 2013 τι συμβαίνει με τις εξαγωγές χρυσού

Είχε κοινοποιηθεί η σχετική ενημέρωση από το Τελωνείο στους ανακριτές του Πρωτοδικείου και Διαφθοράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xrysos.jpg
© EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ήδη από το 2013 η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων είχε επισήμως ενημερώσει το ανακριτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών για το καθεστώς που ισχύει στις εξαγωγές χρυσού εντός της Ε.Ε. αλλά και προς τρίτες χώρες και ειδικότερα προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, απαντώντας σε έγγραφο του 9ου ειδικού ανακριτή, που διεξήγαγε κύρια ανάκριση για υπόθεση «ξεπλύματος», η κεντρική υπηρεσία των τελωνείων είχε την 11η Απριλίου 2013 διευκρινίσει τα ακόλουθα: «Η εξαγωγή χρυσού στα πλαίσια της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας δεν υπόκειται σε απαγόρευση ή περιορισμό. Ο εμπορευματικός χρυσός πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διασάφησης, η οποία κατατίθεται από τον εξαγωγέα στο τελωνείο. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Δεν οφείλονται δασμοί κατά την εξαγωγή εμπορευμάτων από τη χώρα μας».

Τα σχετικά έγγραφα κοινοποιήθηκαν στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βούλα Μπελδέκα, που χειρίζεται τη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, έπειτα από προφορικό ερώτημα που απηύθυνε η ίδια στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Η κ. Μπελδέκα απευθύνθηκε στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές μετά τις εμφατικές επισημάνσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι η δίωξη για κακουργηματική λαθρεμπορία «δεν μπορεί να σταθεί». Πλην της αλληλογραφίας του 2013, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η υπαγόμενη σ’ αυτή Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κοινοποίησαν στην ανακρίτρια Διαφθοράς τρία ακόμα έγγραφα που είχαν σταλεί το 2015 στο τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος», στο ΣΔΟΕ και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Και σ’ αυτά, είχε επισημανθεί ότι «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιοδήποτε περιορισμό», καθώς και ότι «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από τον νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».

Ο μάρτυρας

Στο μεταξύ, μάρτυρας στη δίκη για την απόπειρα εκβίασης 41χρονης εμπόρου χρυσού το 2013 στην Αθήνα, με κατηγορουμένους έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ και δύο δικηγόρους, είναι ο εκτελωνιστής που εκλήθη από τους αστυνομικούς του Τ.Α. Αμαρουσίου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Ο 56χρονος ήταν εκτελωνιστής της 41χρονης την περίοδο που εκείνη είχε καταγγείλει στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ότι ένας αξιωματούχος του ΣΔΟΕ κι ένας δικηγόρος της είχαν ζητήσει εκβιαστικά 500.000 ευρώ για να «τακτοποιηθεί» πρόστιμο που της είχε επιβληθεί έπειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας της.

Σε εκείνη την υπόθεση, ο εκτελωνιστής και η 41χρονη έμπορος είχαν επισκεφθεί στο γραφείο του τον μετέπειτα κατηγορούμενο υπάλληλο του ΣΔΟΕ, ενώ όπως προκύπτει από καταγραμμένες συνομιλίες ο ένας από τους κατηγορούμενους δικηγόρους είχε προσπαθήσει να ενοχοποιήσει τον εκτελωνιστή, λέγοντας στην έμπορο ότι εκείνος είχε υποδείξει στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να κάνουν έλεγχο στην εταιρεία της για να «βγάλει μεροκάματο». Η ίδια, πάντως, είχε χαρακτηρίσει τη σχετική αναφορά του δικηγόρου «προπέτασμα καπνού». Ο 56χρονος εκτελωνιστής παρέστη ως μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που επέβαλε ποινές φυλάκισης 8 ετών στον υπάλληλο του ΣΔΟΕ και τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους δικηγόρους. Αντίστοιχα, στον δεύτερο διωκόμενο δικηγόρο επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.