- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Για την πολιτική στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την Χρυσή Αυγή μίλησε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Σε συνέντευξή του στο ethnos, ο διακεκριμμένος σκηνοθέτης και πρέσβης της ελληνικής κουλτούρας στον παγκόσμιο κινηματογράφο αναφέρθηκε στην Ευρώπη, που δεν στάθηκε στην Ελλάδα και σε μία ανύπαρκτη πλέον ιδέα.
«Η πρώτη ιδέα της Ευρώπης να μείνουμε όλοι ενωμένοι χωρίς σύνορα και χωρίς τις οικονομικές αντιφάσεις που φέρνουν πολεμικές συγκρούσεις, δεν υπάρχει πια. Οι αξίες του πολιτισμού και της παιδείας συνεχώς συρρικνώνονται. Την θέση της Ελλάδας την γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.
Το τρομερό της χρέος οφείλεται στην έλλειψη εξυπνάδας και πρόληψης των πολιτικών μας ανδρών που έβαλαν την Ελλάδα σε μια κόλαση. Στην πραγματικότητα είναι μια φυλακή, ένα αδιέξοδο, από το οποίο πρέπει να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι Ευρωπαίοι δεν βοήθησαν καθόλου ιδίως οι Γερμανοί. Βεβαίως δεν μπορούμε να τους κατακρίνουμε όλους. Δεν μπορούμε να χαλάμε χρήματα σε Porsche απαιτώντας από τους άλλους να πληρώνουν συνεχώς. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλαιγόμαστε. Δεν λέω ότι το κάνουν όλοι οι Έλληνες αυτό.
Κάποτε ο Πάγκαλος που είναι ένας ευφυής άνθρωπος είπε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, τα έφαγαν μερικοί, οι άλλοι είχαν ψίχουλα. Ο λαός πληρώνει σήμερα αυτά που έφαγαν μερικοί.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «Από την στιγμή που άρχισε η ελληνική κρίση άρχισα να μαζεύω πληροφορίες για να κάνω μια ταινία γύρω από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή. Μάζευα αγγλικές και γαλλικές εφημερίδες αλλά δεν έβγαινε τίποτα.
Όταν συνάντησα τον Βαρουφάκη και μου είπε ότι έγραφε ένα βιβλίο, του είπα ότι ήθελα να το διαβάσω. Σε αυτό βρήκα μία δραματική γραμμή που με ενδιέφερε πολύ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα είναι η ιστορία του τότε Υπουργού Οικονομικών αλλά και του Τσίπρα και του Βαρουφάκη και των υπολοίπων.
Θα είναι η ιδεογραφία της σχέσης της Ελλάδος με την Ευρώπη η οποία είναι και το κέντρο βάρους. Το σενάριο υπάρχει και μπαίνουμε πια στην περίοδο της προετοιμασίας με όλες τις πρακτικές και οικονομικές δυσκολίες που σας έλεγα.
Θέλουμε να δούμε που θα κάνουμε γυρίσματα στην Ελλάδα και πως θα εκμεταλλευτούμε τον νέο νόμο που ισχύει πλέον για τη διευκόλυνση των ξένων παραγωγών. Αν τα καταφέρουμε, θα κάνω το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων εδώ.»
Ερωτώμενος για τον Αλέξη Τσίπρα είπε «Έγραψα στο βιβλίο μου τις εντυπώσεις μου από τη γνωριμία μου μαζί του πριν γίνει πρωθυπουργός. Μου είχε κάνει τότε πολύ καλή εντύπωση. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπος με ένα συγκεκριμένο σύστημα και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι άλλο από αυτό που έκανε.
Λένε συχνά ότι είμαι υπέρ του Τσίπρα, υπέρ του ενός και του άλλου. Εγώ δεν είμαι υπέρ κανενός. Στην Γαλλία έμαθα να κρίνω τους πολιτικούς άνδρες από τις πράξεις τους. Η οπαδική λογική του «αυτός θα μας σώσει», εμένα δεν μου ταιριάζει.
Την έχω εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Κάθε άνθρωπος που έχει την εξουσία έχει πολλά προβλήματα. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως βλέπει τον κόσμο. Σε εκείνο που είμαι εναντίον είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν κατάλαβα ποτέ πως εμείς οι Έλληνες που υποφέραμε τόσο πολύ από τα ακραία πολιτικά συστήματα γυρίζουμε σε αυτά».