- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η πολιτική της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους έχει επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πρόσφυγες υποστηρίζει απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ελλάδα, μιλώντας στον βρετανικό Guardian.
O Φιλίπ Λεκρέρ, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου του ΟΗΕ στην Αθήνα, τονίζει στη βρετανική εφημερίδα ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου χτυπιέται αλύπητα από τις «περικοπές που έχουν επιβληθεί στον δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης», την ώρα που παραμένουν «εγκλωβισμένοι σε ακατάλληλα στρατόπεδα χιλιάδες αιτούντες άσυλο». Σύμφωνα με τον Λεκρέρ, οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά hotspots «αποτελούν βόμβα για την υγεία των προσφύγων».
«(Η Ελλάδα) είναι ένα κράτος που έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του ελέγχου στις δημόσιες δαπάνες, έτσι ενώ υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα, το κράτος δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο να ανταποκριθεί» υποστηρίζει.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σόφι ιν’τ Βελντ τονίζει από την πλευρά της πως οι νέες αφίξεις (μεταναστών) διογκώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα στα νησιά, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, τρεχούμενο νερό, αποχέτευση κα. Μέσα στα στρατόπεδα φιλοξενίας συναντάς σπασμένες τουαλέτες και ντους, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα, την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν φίδια, αρουραίους κι απορρίμματα που δεν μαζεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Αυτή (η Ευρώπη) υποτίθεται ότι είναι η πιο πλούσια και πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο. Αυτό (το χάλι) συμβαίνει κάτω από τη μύτη μας» επισημαίνει η Ολλανδή ευρωβουλευτής.
Εν τω μεταξύ, γράφει η βρετανική εφημερίδα, «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι Έλληνες υπουργοί είναι ανίκανοι να συντονίσουν ή να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αιτούντες άσυλο: Η ΕΕ έχει προϋπολογίσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2015 για το προσφυγικό, ωστόσο οι ελληνικές Αρχές έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτα τα 554 εκατ. ευρώ».
Μάλιστα, στο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του Guardian τονίζεται ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει καχυποψία ότι το υπουργείο Άμυνας, του οποίου ηγείται ο Πάνος Καμμένος από το εθνικιστικό δεξιό κόμμα “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, δεν έχει ως προτεραιότητα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Το εν λόγω που είναι ένα από τα υπουργεία-κλειδιά για τη διαχείριση των προσφυγικών καταυλισμών, έχει βρεθεί στο κέντρο φημών για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο αυτό διαψεύδεται ως “fake news”».
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στον έλεγχο της Olaf για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, την ώρα που ο χειμώνας για τους 67.100 πρόσφυγες στην Ελλάδα έρχεται απειλητικά. «Υπάρχουν περί τους 400 ανθρώπους στη βόρεια Ελλάδα που ζουν μέχρι και σήμερα σε σκηνές» αναφέρει στην εφημερίδα ο Ρούμπεν Κάνο, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα. «Το σύστημα υποδοχής (προσφύγων) στην Ελλάδα κλονίζεται εν μέρει επειδή η χώρα αναγκάζεται να φέρει ένα τεράστιο βάρος» προσθέτει και τονίζει για τους υπαλλήλους στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: «Οι υπάλληλοι δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης».
Στο ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian υποστηρίζεται ότι «οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν συμβάλλει στο να επιβραδυνθούν περαιτέρω οι ήδη αργόσυρτες διαδικασίες ασύλου. Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς ανθρώπους στην επιτροπή χορήγησης ασύλου για να εξετάσουν τις αιτήσεις, ούτε και γιατρούς ή ψυχολόγους για να βγάλουν τα πορίσματα των ευάλωτων αιτούντων. Μια από τις επιπτώσεις (αυτής της κατάστασης) είναι η επιστροφή στην Τουρκία πολλών αιτούντων άσυλο, κάτι που προβλέπεται στην αντιφατική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία το 2016».
Μάλιστα, μέσω του ρεπορτάζ, αναδεικνύεται το κενό στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι διακινητές: «Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι διακινητές, γνωρίζοντας αυτές τις περικοπές στη δημόσια διοίκηση, εντείνουν τις προσπάθειές τους να “γεμίσουν” με κόσμο την Ελλάδα. “Αλλά το να μην τους επιστρέφεις από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείς ένα ισχυρό εμπορικό κίνητρο για τους διακινητές” επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος».
Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ διευκρινίζει ότι για την ανεπάρκεια στο σύστημα χορήγησης ασύλου, «είναι λάθος να επικρίνουμε την Ελλάδα», αλλά «τη δυσλειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Κατά την άποψή της, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο σύστημα στη χορήγηση ασύλου.
Ωστόσο, τίποτε δεν δείχνει ότι η Ευρώπη θα βγει από το αδιέξοδο. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Ούγγρου κεντροαριστερού ευρωβουλευτή Πέτερ Νιεντερμίλερ, που μιλώντας στον Guardian, διατυπώνει την άποψη ότι τίποτε νέο δεν πρόκειται να συμφωνηθεί πριν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2019. «Ολόκληρο το προσφυγικό ζήτημα έχει μονοπωληθεί από ακροδεξιά πολιτικά κινήματα στην Ευρώπη. Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία και Ουγγαρία έχουν στην κυβέρνησή τους εθνικιστικά αντιμεταναστευτικά κόμματα. Έτσι, πολλά από τα κράτη-μέλη δεν είναι στην πραγματικότητα έτοιμα να συμμετέχουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. Κι εδώ ακριβώς θεωρώ ότι έγκειται το πρόβλημα» καταλήγει ο Νιεντερμίλερ.