Ηλίας Ψινάκης για την τραγωδία στο Μάτι: «Έκανα το καθήκον μου»
Τι εξηγήσεις έδωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα στον εισαγγελέα με το 29σέλιδο υπόμνημά του
«Απόλυτα προετοιμασμένες» ήταν οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Ηλία Ψινάκη, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης και στη συνέχεια κατέκαψε το Μάτι στοιχίζοντας τη ζωή 99 ανθρώπων.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα υπέβαλε γραπτές εξηγήσεις στους εισαγγελείς που ερευνούν τις συνθήκες της πολύνεκρης τραγωδίας από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τον περασμένο Ιούλιο.
Στην Πυροσβεστική για την «εσφαλμένη εκτίμηση της πορείας της φωτιάς» στρέφεται ο κ. Ψινάκης, ο οποίος είναι ένας από τους 21 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου. Ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν κατά την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς απόλυτα προετοιμασμένες, σε απόλυτη ετοιμότητα, επιφυλακή και συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αναφέρει πως παρείχαν από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή τους πληγέντες.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους και τονίζει πως έχει ακλόνητη πεποίθηση ότι από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Στο 29 σελίδων υπόμνημα του κ. Ψινάκη, αποδίδονται ευθύνες στην Πυροσβεστική για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ επισημαίνεται ότι «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος».
Ο δήμαρχος αναφέρει επίσης ότι «η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία». Συμπληρώνει δε, πως το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, διατέθηκε υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση και υπογραμμίζει πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».
Αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του: «Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μέτα τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».
Στη συνέχεια επισημαίνει πως όταν έμαθε από τους συνεργάτες του ότι ξέσπασε η πυρκαγιά κινδύνεψε και ο ίδιος. Όχι από τις φλόγες αλλά από τη «θαλασσοταραχή» ανοιχτά της Σύρου, όπου βρίσκονταν με ιδιωτικό σκάφος προσπαθώντας να επιστρέψει πάση θυσία στο Δήμο του.
Όταν τελικά έφτασε στο Μαραθώνα, διαπίστωσε πως το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» αναφέρει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει: «Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».
Για το θέμα της απομάκρυνσης πολιτών ο κ. Ψινάκης τονίζει ότι αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, η οποία ουδέποτε έστειλε επίσημα ή ανεπίσημα σήμα για οργανωμένη εκκένωση του δήμου. Υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η καταστροφή απειλεί περισσότερους του ενός δήμους, αρμόδια για την απόφαση εκκένωσης είναι η Περιφέρεια και καταλήγει: «Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διώνη. Δυστυχώς υπήρξε μία ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».
Με το υπόμνημα επίσης ο κ. Ψινάκης καθιστά σαφές πως ο δήμος «δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».
Τέλος ο κ. Ψινάκης για την απουσία του από τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου, αναφέρει πως είχε φύγει για λίγες ημέρες καθώς είχε επιλέξει να βρίσκεται στον Μαραθώνα τον Αύγουστο που θεωρούνταν πιο επικίνδυνος μήνας για πυρκαγιές και ότι μόλις ξέσπασε η φωτιά είχε επικοινωνία με τους συνεργάτες του, αναζητώντας παράλληλο τρόπο να επιστρέψει στον δήμο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ούτε πτητικό μέσο μπορούσε να προσεγγίσει εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των καπνών της φωτιάς, ούτε πλωτό, που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει, λόγω έντονης θαλασσοταραχής.
Αύριο έχει κληθεί ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία πιθανότατα θα καταθέσει τις εξηγήσεις που της ζητούνται δια υπομνήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες για έξι τραυματίες
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Περισσότερη αστυνομική δύναμη ζητούν οι πολίτες της περιοχής
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Ανήλικοι και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του οχήματος
Συνελήφθη ο εκπαιδευτής και ο βοηθός του
«Τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό σχεδιάστηκαν το 1974» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Ι. Στάμου
Αντί για την Εκκλησία, πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα
Μετά από 20 ημέρες μάχης στην Εντατική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.