Ελλαδα

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του (εικόνες, video)

Οι πρώτες δηλώσεις, οι απολογίες και το κατηγορητήριο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, βγαίνουν από τα ανακριτικά γραφεία της Ευελπίδων, φορώντας χειροπέδες.

Έχουν πια κριθεί προφυλακιστέοι. Κατευθύνονται προς την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. για να μεταφερθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και να περάσουν τη νύχτα στο τμήμα των μεταγωγών.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός μετά τον επίσης πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο που οδηγείται ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για υπόθεση που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Πενταγώνου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται για νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών.

Η διαδικασία της απολογίας του ζεύγους ήταν πολύωρη και εξουθενωτική. Το ζεύγος δεν κατάφερε να πείσει τους ανακριτές Διαφθοράς για το πώς κατέληξαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων. Ως εκ τούτου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων του το 2003.

Το σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα οδηγηθεί το ζεύγος Παπαντωνίου θα αποφασίσει σήμερα Τετάρτη ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η απόφαση βγήκε και ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Στην γυναικεία πτέρυγα των φυλακών η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. 

Πρώτη δήλωση

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.  

Οι απολογίες

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται το κατηγορητήριο που έχει ασκηθεί σε βάρος του. Το έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «πρωτοφανές σενάριο». Ενώπιον των ανακριτών ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου αρνήθηκε ότι έλαβε δώρα για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Σημείωσε μάλιστα πως κατά τη γνώμη του η εν λόγω σύμβαση δεν ζημιά στο Δημόσιο. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια», φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από 800 σελίδες. Ο κ. Παπαντωνίου αμφισβήτησε το σκεπτικό των ανακριτών. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Η απολογία της συζύγου, Σταυρούλα Κουράκου, διήρκησε περίπου 5 ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδεται.



Η επίμαχη σύμβαση

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική 'Άμυνας.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, και ο επίκουρός της, Γιώργος Ευαγγέλου, καταλογίζουν στον κ. Παπαντωνίου ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Κατά τη δικογραφία, κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων του αποβιώσαντος εκπροσώπου της THALES στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες αλλά και από τις κυπριακές Αρχές που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συντείνουν στο συμπέρασμα τους ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου, τα οποία μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών κατέληξαν στον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία των ανακριτών, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποήθηκαν οι 35  συνδεόμενοι «υπολογοριασμοί» δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Η χαρτογράφηση των  κινήσεων αυτών φαίνεται να καταδεικνύει ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών. Η όλη διαδρομή των, κατά τους ανακριτές, παράνομων χρημάτων έχει κομβικό πρόσωπο, συγκεκριμένο επιχειρηματία που είναι συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού, ο οποίος μέσω δικών του λογαριασμών «διένειμε» τα ποσά.