- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι ελληνικές περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά στον «κινηματογραφικό τουρισμό»
Από τον Απρίλιο του 2019 έρχονται film offices σε όλη την Ελλάδα
Στον τομέα του "κινηματογραφικού τουρισμού" μπαίνουν οι περιφέρειες της χώρας, οι οποίες σε λίγους μήνες αναμένεται να αποκτήσουν τα δικά τους film offices, τις δομές δηλαδή όπου θα απευθύνονται οι εταιρείες παραγωγής, προκειμένου να γυρίσουν μια ταινία ή μια σειρά στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο, ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), οι αναγκαίες υποδομές αναπτύσσονται τοπικά στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε όταν θα έρθει η ξένη παραγωγή (κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά) να μπορεί να βρει οργανωμένα στην περιοχή όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται. "Θα υπάρχει δηλαδή ένα σημείο επικοινωνίας μέσω του ΕΚΟΜΕ, από το οποίο θα μπορεί να βοηθηθεί, να πάρει την πληροφορία που έχει ανάγκη για να γνωρίσει τη περιοχή", αναφέρει.
Τα film offices αναμένεται να υλοποιηθούν την άνοιξη του 2019, σύμφωνα με τον κ.Κουάνη. Τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν από τις Περιφέρειες και θα έχουν συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, το οποίο θα αναλάβει και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Αναφερόμενος στο ΕΚΟΜΕ, ο κ.Κουάνης εξήγησε ότι μετρά λιγότερο από έναν χρόνο ζωής. Συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά από τον Απρίλιο του 2018 υπάρχει ένα χρηματοοικονομικό κίνητρο: "Επιστρέφουμε στους παραγωγούς το 35% όλων των δαπανών που αποδεδειγμένα έκαναν στην Ελλάδα και για τις οποίες φορολογήθηκαν, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ή της τηλεοπτικής σειράς που αιτήθηκαν".
"Είναι ένα μπόνους. Σκεφτείτε πως οτιδήποτε ξοδεύεται στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία. Κάθε ευρώ που δαπανάται δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη στην αγορά αλλά και φορολογικά έσοδα. Οπότε εμείς τους επιστρέφουμε ένα κομμάτι από αυτά. Πρακτικά είναι αυτό που λέμε win – win situation", αναφέρει ο κ.Κουάνης και σημειώνει "τα ποσά που επιστρέφουμε προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 75 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022".
Ο κ.Κουάνης παρουσίασε το πρότζεκτ για την ίδρυση και λειτουργία των γραφείων διεκπεραίωσης και υποστήριξης κινηματογραφικών παραγωγών (film office) στην 7η συνάντηση εργασίας των αντιπεριφερειαρχών τουρισμού που έγινε την Κυριακή στην Πιερία, με οικοδεσπότη τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρο Θάνο.
"Έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες την επικοινωνία με τους αντιπεριφερειάρχες αλλά τώρα, στο Λιτόχωρο είχα την ευκαιρία να τους βρω όλους μαζί συγκεντρωμένους", είπε ο κ.Κουάνης και επεσήμανε ότι συμφωνήθηκε ένα κοινό πλαίσιο οργάνωσης ώστε "να μην αναγκάζεται κάθε Περιφέρεια να αυτοσχεδιάζει". "Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει συντονισμένα" είπε.
Όπως εξήγησε, με τη δημιουργία του ΕΚΟΜΕ και των κατά τόπους γραφείων καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε μέχρι τώρα. "Πλέον θα υπάρχει ένα παραπάνω κίνητρο για να έρθει μια εταιρεία για γυρίσματα στην Ελλάδα, η επιστροφή του 35% των δαπανών. Συγχρόνως θα υπάρχει κι ένα σημείο αναφοράς, τα film offices, όπου θα μπορεί να απευθύνεται. Μιλάμε πια για κάτι οργανωμένο και μακροχρόνιο" σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ.
Παράλληλα θα γίνονται δράσης προβολής και προώθησης της χώρας για να αναδειχθούν τα ενδιαφέροντα σημεία και οι ομορφιές του τόπου, ώστε να προσελκύσουν περισσότερες παραγωγές.
"Από τον Απρίλιο έχουμε δεχτεί περίπου 30 αιτήσεις", αναφέρει ο κ. Κουάνης. "Δέκα από αυτές τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα τους το καλοκαίρι. Η τελευταία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Είναι κινηματογραφικές ταινίες από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία", υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει: "Τώρα βρίσκονται προς εξέταση άλλες περίπου δέκα αιτήσεις ενώ έχουμε ήδη κλεισμένες και κάποιες συμφωνίες που είναι για την επόμενη χρονιά. Ανάμεσά τους είναι και μία παραγωγή Κινέζων στην Κρήτη. Αυτή η περίπτωση αφορά δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μόνο στο νησί και φθάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσό αυτό. Σκεφτείτε ότι η μέχρι τώρα μεγαλύτερη παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα σε κόστος, ήταν το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι που άφησε 6,5 εκατ. ευρώ στην Κεφαλλονιά", επισημαίνει ο κ.Κουάνης.
Η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Αντίπαρος, η Αττική, η Λαμία είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου γυρίστηκαν κάποιες από τις ταινίες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις πρώτες 30 αιτήσεις που δέχτηκε το ΕΚΟΜΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.