Ελλαδα

Τα νέα γκράφιτι στον σταθμό «Ειρήνη» που δεν γίνεται να μην τα προσέξεις (εικόνες)

Μεξικανοί και Έλληνες καλλιτέχνες αφήνουν το στίγμα τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα από τη σύμπραξη Μεξικανών και Ελλήνων καλλιτεχνών στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη».

Χρησιμοποιώντας τους τοίχους μετά τις μπάρες εισόδου-εξόδου ως καμβά για να αποτυπώσουν σκέψεις και συναισθήματα, οι Μεξικανοί Αλφρέντο «Λίμπρε» Γκουτιέρες και Χαϊμέ Κάρμπο και οι Έλληνες Νίκο Νέσκε και Simple G δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, τα οποία ομορφαίνουν τους χώρους του σταθμού και κάνουν ήδη αρκετούς επιβάτες να κοντοστέκονται για λίγο προκειμένου να τα παρατηρήσουν.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε η πρεσβεία του Μεξικού. Η καλλιτεχνική συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της «Συνάντησης Νέων Ελλάδας-Μεξικού».

©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα «πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018. Ένα δρώμενο που άνοιξε κανάλι επικοινωνίας για ιδέες και καλλιτεχνικές προτάσεις με σκοπό τη δημιουργία νέων πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της νεολαίας των δύο εθνών», όπως αναφέρει η επιγραφή που συνοδεύει τα έργα.

©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δεξίωση που έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταθμού «Ειρήνη» οικοδεσπότης ήταν ο Μεξικανός πρέσβης Ντανιέλ Ερνάντες-Γιόζεφ. Το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) Σταύρος Στεφόπουλος, ενώ την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εκπροσώπησε η Μάτα Κωνσταντάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Χιλής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και του Παναμά.

Μεξικό και Ελλάδα, έθνη αρχαίων πολιτισμών

Στον χαιρετισμό του ο Ερντάντες Γιόζεφ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Μεξικό και η Ελλάδα είναι δύο έθνη αρχαίων πολιτισμών.

«Ως εκ τούτου, οι λαοί μας γνωρίζουν πως ο πολιτισμός ευημερεί όταν η νεολαία μας έχει τον χώρο να αμφισβητήσει και να προκαλέσει, καθώς και τιμώντας και επιβεβαιώνοντας τις αξίες που μας καθορίζουν, που προσδιορίζουν την ταυτότητά μας» πρόσθεσε.

Ο Μεξικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Μ. Ζορμπά και την Μ. Κωντσαντάκη για τη βοήθεια που παρείχε το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια παρουσίασε video με το τραμ που φιλοτέχνησαν οι τέσσερις νέοι και που θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας ως κινούμενη γκαλερί.

«Η Street Art βγαίνει μέσα από την καρδιά του κόσμου»

Από τη μεριά του ο Σταύρος Στεφόπουλος υπογράμμισε στον χαιρετισμό του:

«Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για αυτά τα υπέροχα έργα, τα οποία είναι μία κίνηση από τους νέους καλλιτέχνες στον σταθμό της "Ειρήνης", δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Όλο αυτό έχει να κάνει με τις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους, με τους νέους ανθρώπους, με το ιδανικό της "Ειρήνης" και πάνω από όλα το χρονικό της τέχνης.

©ΑΠΕ-ΜΠΕ

» Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθάμε τους νέους ανθρώπους και ιδίως τις τέχνες, όπως η Street Art που βγαίνει μέσα από την καρδιά του κόσμου, μέσα από την καθημερινότητά του».