- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Έχετε γεια, βρυσούλες» σήμερα σημαίνει πως χάνουμε την Ήπειρο;
Μία ομάδα από γυναίκες διαμαρτύρεται με πρωτότυπο τρόπο για τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο
Χθες το βράδυ συνέβη κάτι πολύ αισιόδοξο στο Ηρώδειο και είχα τη χαρά να είμαι εκεί να το καταγράψω. Πριν την έναρξη της παράστασης «Η Ήπειρος ταξιδεύει», μια βραδιά με μουσική και χορό αφιερωμένη στις πολιτιστικές παραδόσεις της περιοχής, η ανεξάρτητη ομάδα «βρυσούλες» έκανε μία σύντομη, αλλά δημιουργική παρέμβαση: Γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα της Ηπείρου, τραγουδώντας το κλασικό άσμα «Έχετε γεια βρυσούλες» και κρατώντας χιουμοριστικά πανό με σλόγκαν όπως «Πετρέλαιο ή φέτα;» κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να προβληματιστούν για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ΄Ηπειρο.
Όπως αναφέρουν και η Greenpeace και η WWF, χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν παραχωρηθεί στην Ήπειρο σε πολυεθνικές, όπως η ισπανική Repsol, ώστε να διεξάγουν γεωσεισμικές έρευνες με τελικό σκοπό την εξόρυξη πετρελαίου. Η ρύπανση, ο θόρυβος και η αποψίλωση των δασών που αυτές οι εξορύξεις προϋποθέτουν πρόκειται να αλλοτροιώσουν ριζικά τα γραφικά ηπειρώτικα τοπία. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι των εξορύξεων προβλέπεται να διεξαχθεί εντός προστατευόμενων περιοχών NATURA, περιοχές δηλαδή που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εξαιρετικής βιοφυσικής σημασίας τους, αλλά και σε 21 αρχαιολογικούς χώρους.
Η παρέμβαση που έκαναν οι «βρυσούλες» χθες στο Ηρώδειο αποτελεί απλώς ένα κομμάτι μίας γενικότερης κινητοποίησης ανήσυχων πολιτών από όλη την Ελλάδα για αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, που η κυβέρνηση έχει διακριτικά και επιπόλαια προμηθεύσει σε διαβόητες πετρελαϊκές πολυεθνικές όπως στην Γαλλική Total για μία έκταση στο Ιόνιο πέλαγος και στην Αμερικάνικη Exxon στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει τεθεί στο στόχαστρο από την παγκόσμια κοινότητα επιστημόνων κυρίως για την καθοριστική συμβολή της στην κλιματική αλλαγή, μια κρίση που θα καθορίσει την γενιά μας. Και αν θεωρούμε πως ειδήσεις για φυσικές καταστροφές ανυπολόγιστων διαστάσεων, ασθένειες, κλιματικούς πρόσφυγες και εξαφάνιση των ειδών, είναι πολύ μακριά για να μας αγγίξουν, ας αναλογιστούμε τουλάχιστον τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε πως η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να κοστίσει 701 δις ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2100.
Η ευφυΐα της ομάδας «βρυσούλες» δεν έγκειται μόνο στη χιουμοριστική στροφή που προσδίδουν στις πράξεις πολιτικής ανυπακοής τους, αλλά και στην αισιόδοξη εναλλακτική που φαντάζονται έναντι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η Ήπειρος για παράδειγμα, με όλο τον φυσικό της πλούτο, είναι μια περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάθος χρόνου για εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και για την ανάπτυξη πράσινων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με ένα πρότζεκτ εξόρυξης πετρελαίου που διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία δεκαετία, αφήνοντας πίσω του ένα άγονο, νεκρικό τοπίο.
Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης κλιματικής κρίσης, αλλά και συγκεκριμένα της κοινωνικοπολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι «βρυσούλες» διαμαρτύρονται δημιουργικά, όχι απλώς γραφικά. Δεν εναντιώνονται μόνο και αόριστα αλλά βασίζονται σε ένα ρεαλιστικό όραμα για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο, δημοκρατικό και βιώσιμο μέλλον.
Ας διαταράξουμε μαζί τους, λοιπόν, αυτή τη μη-κανονική κανονικότητα της κατάστασης που επικρατεί. Ας φωνάξουμε, ας κινητοποιηθούμε, ας χορέψουμε!
Ακολουθείστε τις «βρυσούλες» στο προσωπικό τους blog αλλά και στη σελίδα τους στο Facebook.