- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν σχετίζεται με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αυτό είναι το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά – και αναμένεται να δοθεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας στον 5ο τακτικό ανακριτή Πειραιά.
Το πόρισμα αναφέρει ότι εάν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχε πάνω στο πλοίο –που ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης– το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία για αγκυροβολημένο έμφορτο πλοίο πλήρωμα, και όχι μόνο δύο ναυτικοί, τότε θα είχε αποτραπεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού.
Οι δύο πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων (μηχανική καταπόνηση, αστοχία υλικού ή άλλος λόγος), δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί θεωρούν πως αν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχαν πάνω στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο οι υπεύθυνοι – αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου, τότε θα είχαν θέσει εγκαίρως σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων. Κι αν δεν μπορούσε να γίνει αυτό θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το «Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή, η οποία δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα από το σημείο του αγκυροβολίου, δηλαδή στη νησίδα Αταλάντη.
Επιπλέον οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι το πλήρωμα θα μπορούσε να κάνει εκούσια προσάραξη. «Και με δεδομένο ότι το δεξαμενόπλοιο είναι διπλού τοιχώματος, το οποιοσδήποτε σπάσιμο των εξωτερικών ελασμάτων δεν θα είχε επίπτωση στις δεξαμενές καυσίμων που προστατεύονται από την κατασκευή και δεν θα υπήρχε μεγάλη διαρροή», αναφέρει το πόρισμα σύμφωνα με το δημοσίευμα στα «ΝΕΑ».
Συνολικά εντοπίστηκαν τρία ρήγματα μήκους περίπου ενός μέτρου στη δεξαμενή νούμερο 4 και ένα μικρότερο στη δεξαμενή νούμερο 3. Το δεξαμενόπλοιο, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, βυθίστηκε έπειτα από περίπου μία ώρα.
Για το πώς προκλήθηκαν τα ρήγματα απαντήσεις αναμένεται να δώσει η έρευνα που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Έως τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς προκλήθηκαν αυτά τα ρήγματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πόρισμα του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γίνεται αναφορά και σε έκρηξη βόμβας ή άλλου μηχανισμού. Ωστόσο, άτομα γνωρίζουν καλά το θέμα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βρεθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δείγματα / ίχνη και ευρήματα που να παραπέμπουν σε βομβιστική ενέργεια.
Η Athens Voice είχε πετάξει με το drone της πάνω από τον πληγωμένο από το μαζούτ Σαρωνικό. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της A.V.