Ελλαδα

Υπόθεση μικρής Άννυ: Αναβιώνει το θρίλερ της άγριας δολοφονίας της 4χρονης

Την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η υπόθεση της 4χρονης Άννυ από τη Βουλγαρία που κατακρεουργήθηκε από τον πατέρα της Σάββα Μπακάρτζιεφ, την άνοιξη του 2015, ξαναζωντανεύει μνήμες ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ελληνική επικράτεια, αύριο Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας της έχει ήδη μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από την Κέρκυρα, ενώ άφαντος παραμένει ο φίλος του ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονίας της 4χρονης. Εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

«Ο κατηγορούμενος δεν αναφέρει με ειλικρίνεια τα πραγματικά γεγονότα διάπραξης των εγκληματικών πράξεων για τα οποία κατηγορείται ώστε με περισσότερη σαφήνεια να εκτιμήσουμε τη βούληση, τη συμπεριφορά και τις πράξεις του» αναφέρει ο ψυχίατρος που επισκέφτηκε τον πατέρα στις φυλακές.

Στην έκθεση ο Μπακάρζτιεφ περιγράφεται ως ένας άνθρωπος βουτηγμένος στην παραβατικότητα και τα ναρκωτικά από τα εφηβικά του χρόνια, που ήρθε στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη μητέρα του, η οποία ξαναπαντρεύτηκε με Έλληνα και απέκτησε άλλον έναν γιο.

«Η αντικοινωνική προσωπικότητα του κατηγορουμένου σε συνδυασμό με την πιθανή χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τον χρόνο τέλεσης των επίδικων πράξεών του ίσως μείωσε σε έναν βαθμό την αντίληψη του άδικου της πράξης του, σύμφωνα με τον προσωπικό κώδικα ηθικής που είχε διαμορφώσει στη ζωή του», επισημαίνει ο καθηγητής ψυχιατρικής που τον εξέτασε

Στο εδώλιο αναμενόταν να καθίσει και ο φίλος του πατέρα της Άννυ, Νασίφ Αχμέντοφ, γνωστός ως  Νικολάι, ο οποίος ήταν μαζί του στο υπόγειο της Μιχαήλ Βόδα τη νύχτα που χάθηκε το παιδί.

Στη συνέχεια όμως εκείνος διέφυγε στη Βουλγαρία και εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις βουλγαρικές αρχές. Μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο μήνα κατόπιν ενεργειών της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση, ο λεγόμενος «Νίκι» πλέον αναζητείται αν και θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και θα μπορούσε να φωτίσει σκοτεινές πτυχές για τις τελευταίες ώρες του παιδιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι βουλγαρικές αρχές δεν εντόπισαν στη χώρα του τον «Νίκι» ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει εγκαταλείψει τη Βουλγαρία και μέχρι σήμερα παραμένει άφαντος.

Ήταν πάντως ο άνθρωπος που άρχισε να ξετυλίξει το κουβάρι του φονικού, καταγγέλλοντας  την εποχή που όλοι αναζητούσαν την Άννυ ότι το παιδί δεν ζούσε και ότι ο πατέρας τού είχε εξομολογηθεί τις φρικιαστικές πράξεις του.

Ο 27χρονος δράστης συνεχίζει να αρνείται πεισματικά ότι σκότωσε την 4χρονη Άννυ, παραδέχεται όμως ότι την τεμάχισε για να την εξαφανίσει. Επιμένει ωστόσο ότι δε γνωρίζει πώς πέθανε αλλά ότι τη βρήκε νεκρή στο κρεβάτι το πρωινό της Μεγάλης Πέμπτης 9 Απριλίου.

Εκτός από τον ίδιο έχει προφυλακιστεί και η 25χρονη μητέρα της Άννυ, Ντιμιτρίνα Μπορίσοβα, που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ψευδορκία μάρτυρα. Η ποινική αντιμετώπισή της μάλιστα στο δικαστήριο αναμένεται να έχει διαίτερο ενδιαφέρον.

Η ίδια καταδικάστηκε σε έξι έτη φυλάκισης με αναστολή μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, ποινή η οποία εάν διατηρηθεί θα την οδηγήσει στη φυλακή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Πάσχα του 2015 ο πατέρας της Άννυς, Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας, παρότι αρνήθηκε πως τη σκότωσε, ομολόγησε ότι την τεμάχισε για να εξαφανίσει κάθε ίχνος της και κατονόμασε τον συγκατηγορούμενό του Ναζίφ Αχμέντοβ, ή Νικολάι, ως τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το σχέδιο του τεμαχισμού, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Οι ποινές που έχουν επιβληθεί

- για τον πατέρα της μικρής Άννυς, Σάββα: Ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης 2 ετών για την περιύβριση νεκρού και άλλα δύο χρόνια για την πράξη της παράνομης οπλοχρησίας. Τέλος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία επιβλήθηκε ποινή φυλακισης 1 έτους.

- για τον φίλο του Νικολάι: ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονίας, για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού 2 έτη και φυλάκισης 2 χρόνων για παράνομη οπλοχρησίας.

- για τη μητέρα του παιδιού, Δημήτρηνα: επιβλήθηκε αρχικά ποινή κάθειρξης 6 ετών, που αποτελεί και την ελάχιστη δυνατή ποινή για την κακουργηματική έκθεση ανηλίκου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς μειοψήφισαν δύο τακτικοί δικαστές και μία ένορκος, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Παρόλα αυτά, η μητέρα της Άννυ αφέθηκε ελεύθερη, με την επιβολή περιοριστικών όρων, καθώς το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της.

Για τους δύο καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη, οι δικαστές όρισαν τις κατά συγχώνευση ποινές, οι οποίες, για τον πατέρα του παιδιού διαμορφώθηκαν σε ισόβια και ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, ενώ για τον Νικολάι, σε ισόβια και ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ο ιδιοκτήτης, τέλος, του διαμερίσματος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για το αδίκημα της ψευδορκίας.