Ελλαδα

Έπαιζαν πέναλτι με τουρίστες για να τους πουλήσουν ναρκωτικά (εικόνες, video)

Πώς «έσπαγε ο πάγος» στη Ζάκυνθο και ακολουθούσαν τα «σουβλάκια», το «μοσχάρι» και το «λάχανο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε ναρκωτικά στον Λαγανά Ζακύνθου προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι διακινητές είχαν βάλει στο στόχαστρο κυρίως βρετανούς τουρίστες, τους οποίους «ψάρευαν» μέσω μιας ασυνήθιστης μεθόδου. Ειδικότερα, πλησίαζαν νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους, τους οποίους καλούσαν να παίξουν μαζί το «παιχνίδι των πέναλτι». Με αυτόν τον τρόπο «έσπαγε ο πάγος» και κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάθαιναν αν οι υποψήφιοι «πελάτες» κάνουν, ή ενδιαφέρονται να κάνουν, χρήση ναρκωτικών, γνωστοποιώντας τους παράλληλα πως αυτοί είναι «ο άνθρωπός τους».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 22 μέλη της σπείρας. Ο κατάλογος με τα προς πώληση ναρκωτικά περιελάμβανε κοκαΐνη, κάνναβη, ηρωίνη και ναρκωτικά χάπια. Τα σημεία διακίνησης ήταν προκαθορισμένα και η επιλογή τους συνδεόταν άμεσα με τα ιδιαίτερα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία μείωναν τις πιθανότητες εμφάνισης αστυνομικών. Ειδικότερα, επιλέγονταν στενάκια, χωματόδρομοι και αδιέξοδα.

«Σουβλάκια», «λάχανο», «σκούρο»

Στις συνομιλίες τους είχαν υιοθετήσει κώδικες-λέξεις για μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενό τους και να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν διακίνηση.

Ειδικότερα:

  • Για την ηρωίνη και την κοκαΐνη: «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «χαρτί», «μοσχάρι», «αρνί», «παρτίδα»
  • Για την κάνναβη: «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο», «σκούρο».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν περιπτώσεις όπου η συνεννόηση γινόταν χωρίς να τηρείται κανένα πρόσχημα, με τους χρήστες να ζητούν κατά περίπτωση «lexotanil», «hipnosedon», «πρέζα», «μαύρο», «λευκό».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί «μπούκαραν» σε 25 σπίτια όπου εντοπίστηκαν ναρκωτικά, αναβολικά και χιλιάδες ευρώ. Η σπείρα είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε Πύργο και Αθήνα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ναρκωτικά μεταφέρονταν με υπεραστικά λεωφορεία.