Ελλαδα

Καταγγελία κατοίκων στο Μάτι: Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα του αμίαντου με 40 μέρες καθυστέρηση

Τη Δευτέρα υπογράφεται η σύμβαση και η περισυλλογή του καρκινογόνου υλικού θα ολοκληρωθεί έπειτα από 3 μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fwtia-nekroi-mati-kamena.jpg
© Eurokinissi / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Συνολικά 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 98 ανθρώπους, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών φαίνεται, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, πως ασχολήθηκε με το θέμα του καρκινογόνου αμιάντου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδομές στην περιοχή ήταν παλιάς κατασκευής και πολλές εξ αυτών είχαν κατασκευαστεί με αμίαντο, πριν απαγορευτεί η χρήση του. Μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, σε πολλά καταστραμμένα σπίτια διαπιστώθηκε η ύπαρξη του επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία υλικού. Για την ακρίβεια, υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αμίαντος πρέπει να περισυλλεχθεί και να απομακρυνθεί από την περιοχή κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ -  Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής - ΣΕΚΜΑ) ο διαγωνισμός του Υπ. Υποδομών για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή ολοκληρώθηκε 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, και την ερχόμενη Παρασκευή 31/8 με Δευτέρα 3/9  υπογράφεται η σχετική σύμβαση, ενώ η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρεις μήνες. 

«Από  το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κκ Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού σημειώνει η ΣΕΚΜΑ. Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά: 1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από  οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από  αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα. 2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από  άγνοια» υπογραμμίζουν οι κάτοικοι. 

Όπως ενημερώνουν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τα κόκκινα (κατεδαφιστέα) σπίτια με συναίνεση του ιδιοκτήτη και θα προχωρήσουν στα κίτρινα και τα πράσινα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις αυτοψίες, υπάρχουν αρκετά κίτρινα σπίτια με μεγαλύτερη ποσότητα κατεστραμμένου αμιάντου από  τα κόκκινα. «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά: 1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από  οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από  αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα. 2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από  άγνοια» τονίζεται.

«Πέρασε κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση του θέματος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Οι κινήσεις της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να έχουν αμβλύνει, ή και εξαλείψει το μείζον αυτό πρόβλημα σύμφωνα με τη ΣΕΚΜΑ θα ήταν:

 Α. Ενημέρωση κατοίκων για την επικινδυνότητα και την απαγόρευση εργασιών μαζί με την πρώτη αυτοψία κλιμακίου Υπ.Υποδομών στα κτίρια (κίτρινο χαρτί). 

Β. Ενημέρωση κατοίκων μέσω αφισών στην περιοχή, τοιχοκολλήσεων στα σπίτια, ανακοινώσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ. Επιβολή σοβαρών προστίμων σε διαπίστωση παραβάσεων (κοπή ελλενίτ, μεταφορά, απόρριψη σε κάδους και σε ελεύθερους χώρους) 

«Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει από  το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή» υπογραμμίζει ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.