- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε σε ένα άλογο στο Δημοτικό Διαμέρισα Αμμοχωρίου του Δ. Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε η παρουσία αντισωμάτων IgM για τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, η οποία υποδηλώνει την πρόσφατη κυκλοφορία του ιού.
Σύμφωνα με το Κεφάλαιο 2 του Παραρτήματος Β' της Υπουργικής Απόφασης 11/754 (ΦΕΚ 43/Β?/18.1.2018) για το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά», όπως αναφέρει το agronews, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ενεργητική κλινική επιτήρηση των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων-μαρτύρων, ως ακολούθως:
α) Για την ΠΕ Φλώρινας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα, η κλινική επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
β) Για τα τμήματα της ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς τα οποία περιλαμβάνονται στη ζώνη ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ισχύουν τα παραπάνω.
γ) Για το υπόλοιπο της ΠΕ Καστοριάς, και τις Π.Ε. Κοζάνης, Ημαθίας, Πέλλας, οι οποίες συνορεύουν με την ΠΕ Φλώρινας, η ενεργητική κλινική επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι-γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την ΠΕ Φλώρινας.
Ακόμα, θα πρέπει:
α) να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ιπποειδών και να αποσταλεί, σε ηλεκτρονική μορφή, το Μητρώο όλων των εκτροφών ιπποειδών (οργανωμένων ή μη) στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων), όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση Υπουργική Απόφαση 11/754 (ΦΕΚ 43/Β'/18.1.2018) και σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος Α' αυτής.
β) να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.
Επιπλέον της ενεργοποίησης της κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών, καθώς και της ορολογικής με τη χρήση ίππων-μαρτύρων στις προαναφερόμενες περιοχές, καλείται η ΠΕ Φλώρινας, και η ΠΕ Καστοριάς να προβούν άμεσα σε διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα της νόσου.