- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ποιες σχολές ανεβαίνουν, ποιες σημειώνουν κατακόρυφη πτώση
Ποιες οι φετινές εκτιμήσεις για τις βάσεις σχολών και τμημάτων;
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι παραδοσιακά δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων όπως Ιατρικές και Πολυτεχνεία πέφτουν αισθητά, την ίδια ώρα που σχολές και τμήματα που παρέμεναν σταθερά με μικρές αυξομειώσεις σε βάσεις 14.000-16.000 μορίων θα δουν αύξηση, ενίοτε και κατακόρυφη.
Η προηγούμενη σχολική χρονιά είχε δεκάδες παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες με τη σειρά τους ανακατεύουν την τράπουλα και στο τοπίο των βάσεων. Οικονομικές σχολές, παιδαγωγικά αλλά και τα τμήματα των καταργηθέντων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα δουν άνοδο ακόμα από 100 μόρια έως 1.500. Στον αντίποδα οι πολυτεχνικές σχολές θα δουν συνολικά τα μόρια εισαγωγής τους να καταρρέουν, με την επαρχία να επωμίζεται τη σημαντικότερη μείωση.
Λαβωμένες και οι Ιατρικές, με αυτή της Αθήνας να «παλεύει» να διατηρηθεί στο κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και τα άλλα δημοφιλή τμήματα όπως η Βιολογία και η Φαρμακευτική θα καταγράψουν σοβαρές απώλειες ακόμα και 300 με 400 μορίων.
Οι Οικονομικές σχολές που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν γεωμετρική πτώση, φέτος θα ανακτήσουν λίγη από την παλιά τους αίγλη, μόνο όμως στα κεντρικά Ιδρύματα που μπορεί να ανέβουν ακόμα και 300 μόρια. Ο «Ε.Τ.» λίγες εβδομάδες πριν τις τελικές ανακοινώσεις που θα βάλουν τέλος στην αγωνία 100.000 υποψηφίων παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές
Περισσότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, με υψηλότερους βαθμούς όμως. Φέτος οι υποψήφιοι στο εν λόγω πεδίο είναι λιγότεροι, ενώ η απελευθέρωση των παιδαγωγικών που πλέον δεν ορίζεται υποχρεωτικό 5ο μάθημα είναι μια ευκαιρία για όσους επιλέγουν θεωρητική κατεύθυνση.
Η Νομική Αθήνας θα «κερδίσει» λίγες δεκάδες μόρια (από 30-50) όπως και οι υπόλοιπες Νομικές, οι Ψυχολογίες το ίδιο, όμως οι μεσαίες σχολές όπως οι Φιλολογίες και οι Ξένες Φιλολογίες (Ρωσικών Σπουδών, Βαλκανικών Σπουδών) που βρίσκονται στα 13.000-14.000 μόρια θα ανέβουν ακόμα και 200 μόρια.
Συνολικά, οι αυξήσεις στο 1ο πεδίο θα είναι 15 έως και 90 μόρια και δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές.
Μετά από τον καταποντισμό του 2016, τα παιδαγωγικά τμήματα θα πάρουν φέτος την ανιούσα, με την αύξηση κυρίως στα περιφερειακά τμήματα να φτάνει ακόμα και τα 2.000 μόρια. Ούτε στα κεντρικά όμως η αύξηση θα είναι αμελητέα, καθώς αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις πάνω από 1.000 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Καθολική πτώση στο πολυπληθές 2ο επιστημονικό πεδίο, με τις πολυτεχνικές σχολές να δέχονται σοβαρά πλήγματα. Η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ, που είναι και η πιο υψηλόβαθμη σχολή (πέραν της Αρχιτεκτονικής) εκτιμάται ότι θα χάσει πάνω από 100 μόρια. Μικρότερη θα είναι η πτώση στις άλλες πολυτεχνικές σχολές του κέντρου, ενώ στην περιφέρεια θα καταγραφούν απώλειες ακόμα και 300 μορίων. Ο μεγάλος καταποντισμός θα σημειωθεί στα Πανεπιστήμια στις Μαθηματικοφυσικές όπου αναμένεται πτώση ακόμα και 400 μορίων, ενώ στην περιφέρεια αντίστοιχες απώλειες θα έχουν και οι σχολές της Πληροφορικής. Στα 800 με 900 μόρια κάτω θα βρεθούν οι σχολές των ΤΕΙ της περιφέρειας όπου τόσο οι χαμηλοί βαθμοί όσο και η μειωμένη ζήτηση δείχνουν τις βάσεις τους να κατακρημνίζονται.
Οι βάσεις θα κινηθούν προς τα κάτω, αλλά πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που έχει πολλά τμήματα, πολλές θέσεις για τους υποψηφίους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων. Γι’ αυτόν τον λόγο και φέτος θα συναντήσουμε πάλι φαινόμενα εισαγωγής εισακτέων με 3.000 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Λιγότεροι αριστούχοι σε ένα πεδίο που συγκεντρώνει κάθε χρονιά τις υψηλότερες επιδόσεις. Οι Ιατρικές σχολές εκτιμάται ότι θα χάσουν από 100 έως και 300 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας παλεύει να διατηρηθεί στα 19.000 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) αναμένεται να χάσει πάνω από 300 μόρια.
Στα 200 με 300 μόρια απώλεια θα έχουν σχολές η Βιολογία και η Κτηνιατρική, ενώ ακόμα και 400 μόρια κάτω θα συναντήσουμε σε τμήματα Νοσηλευτικής. Πέφτουν από τα δυσθεώρητα ύψη που έπιασαν τα δύο τελευταία χρόνια και οι γεωπονικές σχολές με απώλειες ακόμα και 600 μορίων, ενώ μέχρι 400 μόρια απώλεια θα καταγράψουν οι σχολές Χημείας.
4ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.
Ακόμα και 300 μόρια άνοδο θα δουν οι οικονομικές σχολές, κυρίως των κεντρικών Ιδρυμάτων, όπως και οι ναυτιλιακές σπουδές. Τα τουριστικά, τα οποία πλέον εκπροσωπούνται από αρκετά πανεπιστήμια θα δουν άνοδο ακόμα και 200 μόρια, ενώ οριακή αύξηση θα δει και η Διοίκηση Επιχειρήσεων της τάξης των 100 μορίων. Οι απώλειες εκτιμώνται ότι θα είναι σε τμήματα που βρίσκονται σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές δεν θα ξεπεράσουν όμως τα 200 μόρια. Στις σχολές πληροφορικής η μείωση θα είναι αισθητή με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλειες από 100 μόρια (κεντρικά ιδρύματα ) μέχρι και 800 μόρια (περιφερειακά ιδρύματα.
Οι ανατροπές
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί τον μεγαλύτερο γρίφο που έχουν να λύσουν οι φετινοί εκτιμητές. Η πανεπιστημιοποίηση των δύο ΤΕΙ σίγουρα ενισχύει τη θέση των τμημάτων στα μάτια των υποψηφίων, όμως άγνωστο είναι αν οι υποψήφιοι θα αντιδράσουν άμεσα σε αυτή την αλλαγή ή θα τη φοβηθούν την πρώτη χρονιά. Αν και οι περισσότεροι εκτιμητές κάνουν λόγο για άνοδο σχεδόν σε όλες τις σχολές, δεν είναι γνωστό ακόμα σε τι ποσοστό έχουν προτιμήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι υποψήφιοι κι αν τους έχει επηρεάσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ενα επιπλέον ζήτημα είναι οι σχολές των μηχανικών. Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι πρόκειται για νέες πολυτεχνικές σχολές όπως του ΕΜΠ, όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Το ΕΜΠ όπως και οι άλλες πολυτεχνικές σχολές προσφέρουν 5ετείς σπουδές με δυνατότητα μάστερ, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 4ετείς σπουδές. Αν οι υποψήφιοι έχουν ενημερωθεί σωστά, μπορεί να διστάσουν να τις επιλέξουν, καθώς δεν θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών και των οικονομικών και πληροφορικής που αναζητούσαν μια θέση στα παραϊατρικά τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το 59% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 68,88% έγραψε κάτω από τη βάση. Ήδη οι υποψήφιοι αυτοί δέχονται ποινή μορίων, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις κρατάει την πόρτα των παραϊατρικών τμημάτων κλειστή σε αυτούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Missing Alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Αναλυτικά οι περιοχές και οι ώρες διακοπής της κυκλοφορίας
Τι υποστηρίζει η δικηγόρος του 55χρονου
Ο σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών
Πού εντοπίζονται προβλήματα
Πιάστηκαν επ' αυτοφώρω 12 άτομα
Πτώσεις δέντρων και κλήσεις στην Πυροσβεστική
Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2025
Τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η Αγγελική Νικολούλη
Οι προγνώσεις μετεωρολόγων και ΕΜΥ για την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε
Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων
Γνωστός από την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Φωτιά σε φορτηγό φαίνεται να συνδέεται με το περιστατικό - Τι εκτιμούν οι αρχές
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.