Ελλαδα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Το αρχαιολογικό διαμάντι της Βοιωτίας ζωντανεύει (εικόνες)

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την αναστήλωση και την ανάδειξη του Μνημείου Τροπαίου Σύλλα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την έναρξη των εργασιών για την αναστήλωση ενός από τα πλέον σημαντικά μνημεία που διαθέτει η Βοιωτία ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Την ανακοίνωση για τα έργα αποκατάστασης-αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου του Τροπαίου Σύλλα στον Ορχομενό, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους τους φορείς της περιοχής, έκανε ο Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια ενημέρωσης, στην οποία έδωσε όλες τις λεπτομέρειες των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. 

Οι επίσημες δηλώσεις του Περιφερειάρχη έρχονται μετά την εξασφάλιση 437.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο μνημείο.

Η Περιφέρεια προχωρά σε μία γενναία χρηματοδότηση που κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά και την σπουδαία ανακάλυψη του τροπαίου που στήθηκε στον Ορχομενό από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, όταν το 87 π.Χ. νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορος. 

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων που κάνει η Περιφέρεια για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών μνημείων της Στερεάς Ελλάδας και δίνει ζωή σε ένα μνημείο- «κόσμημα» για την Στερεά αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Τα έως σήμερα στοιχεία, δείχνουν ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, αύξησαν την επισκεψιμότητα και έδωσαν ανάσα στην τοπική οικονομία.

Αυτός είναι ο στόχος και αυτής της παρέμβασης, εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης που τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα που εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους. 

«Ξεχρεώνουμε το ηθικό χρέος μας έναντι της ιστορίας της χώρας, αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε και στον πολιτισμό και δίνουμε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία που έχει ανάγκη τα έργα που θα δημιουργήσουν επισκέψεις, τουρισμό και έσοδα, περισσότερο από κάθε βοήθημα» είπα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, η χρηματοδότηση αφορά στα εξής παρεμβάσεις:

·Απόκτηση εδαφικής έκτασης για την υλοποίηση του έργου

- Οριστική διαμόρφωση εδάφους

· Κατασκευή θεμελιώσεων

· Εργασίες αναστηλωτικές

· Διαμόρφωση βατών- μη βατών επιφανειών

· Κατασκευή καθιστικών

· Κατασκευή πληροφοριακών πινακίδων

· Φύτευση (δίκτυο άρδευσης-φύτευσης)

· Γεωδιασκόπηση ευρύτερης περιοχής

· Μελέτη αρχιτεκτονική (στάδιο εφαρμογής)

· Στατική μελέτη (στάδιο εφαρμογής)

· Πρόσληψη ωρομισθίου προσωπικού (ειδικότητες αρχαιολόγου, αρχιτέκτονα, συντηρητή, εργατοτεχνίτη)

· Γεωτεχνική μελέτη

· Πετρογραφική μελέτη-καθαρισμοί λίθων από επικαθήσεις

· Φωτισμός (πίνακας ηλεκτρικός, προβολείς)

· Συμπληρωματική αρχαιολογική διερεύνηση

· Δημοσίευση και δράσεις προβολής (συνέδριο, πληροφοριακό υλικό ξενόγλωσση επιστημονική δημοσίευση).