- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Θετικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στο αίτημα των Αρχών της Ρωσίας για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενου διεθνώς ως Mr. Bitcoin, τον οποίο κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.
Επρόκειτο για συμπληρωματικό αίτημα της Ρωσίας, καθώς ήρθε στη συνέχεια προηγούμενου, με το οποίο ζητείτο η έκδοσή του για υπόθεση απάτης και για το οποίο το αρμόδιο Συμβούλιο, τον περασμένο Φθινόπωρο, αποφάσισε να το κάνει δεκτό.
Μετά την εξέλιξη αυτή, τρεις είναι οι χώρες που «ερίζουν» για τον 39χρονο, Ρώσο υπήκοο: οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, με την ελληνική Δικαιοσύνη να αποφαίνεται μέχρι στιγμής θετικά στα αίτημα έκδοσης των χωρών αυτών.
Ο ίδιος κρατείται από τον περσινό Ιούλιο στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ. Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ του καταλογίζουν ότι μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, της οποίας φέρεται ως διαχειριστής, «ξέπλενε» κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ύψους 4 δισ. δολαρίων.
Το αίτημα των ΗΠΑ εξετάστηκε και έγινε δεκτό τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Άρειο Πάγο, κατόπιν έφεσης που άσκησε ο Βίνικ κατά της προηγούμενης -ανάλογης- απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, ευρωπαϊκό ένταλμα των Γαλλικών Αρχών, σύμφωνα με το οποίο ο 39χρονος κατηγορείται για «ξέπλυμα» ύψους 130 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin). Και σ' αυτό το αίτημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε θετικά και μετά την έφεση που άσκησε ο ίδιος, η υπόθεση εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.
Κατά τη σημερινή εξέταση του συμπληρωματικού ρωσικού αιτήματος, ο εκζητούμενος, που δήλωσε ειδικός τεχνικός σε συστήματα υπολογιστών, απέφυγε να απαντήσει εάν συναινεί ή όχι στην έκδοσή του στη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας, πάντως ότι διαφωνεί με τις κατηγορίες, έτσι όπως τού αποδίδονται στα έγγραφα των συμπατριωτών του. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η υπόθεσή του έχει πολιτικό χαρακτήρα» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ τον ζητούν επειδή «αποτελώ απειλή για το οικονομικό τους σύστημα».
Επανέλαβε ότι τις ίδιες πράξεις που του «χρεώνουν» ΗΠΑ και Γαλλία τις διέπραξε και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, και γι' αυτό το λόγο διερωτήθη γιατί δεν διώκεται από τις ελληνικές Αρχές.
Το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να τον εκδώσει και στη Ρωσία, ενώ απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε διά του συνηγόρου του να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση με περιοριστικούς όρους. Κατά της απόφασης έκδοσης, ο εκζητούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ώστε να εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, που σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί.