- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πώς είναι να δουλεύεις στον καύσωνα για να δροσίζονται όλοι εκτός από εσένα
Η ζωή ενός ψυκτικού το ελληνικό καλοκαίρι: Χαλασμένα air condition και ψυγεία με βλάβες καλούν σε βοήθεια, 24 ώρες το 24ωρο
Τις περισσότερες φορές, όταν ο υδράργυρος πλησιάζει «απειλητικά» τους 39 βαθμούς Κελσίου, όσοι δεν έχουν σοβαρούς λόγους να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης σπεύδουν να βρουν καταφύγιο σε δροσερά μέρη ή στις κοντινότερες θάλασσες. Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίας δεν αποτελούν άλλοθι απόδρασης για όλους όσοι ασκούν επαγγέλματα που το καλοκαίρι είναι «η εποχή» τους. Αυτούς θα τους δει κανείς να εργάζονται ακόμα κι όταν η πόλη έχει σχεδόν ερημώσει ή στις παραλίες επικρατεί το αδιαχώρητο. Από τους πιο περιζήτητους «σωτήρες» του ελληνικού καλοκαιριού είναι ο ψυκτικός.
Ο Σωτήρης Τσερόνης, που εργάζεται σε εταιρεία ψυκτικών, μας εξηγεί πώς είναι να δουλεύεις στον καύσωνα για να δροσίζεις τους άλλους. «Το κακό είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν υπάρχει ωράριο, καθώς τότε γίνονται οι περισσότερες εγκαταστάσεις κλιματιστικών. Παράλληλα μπορεί να έχεις σχολάσει και θα σου τύχει μια βλάβη που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί κι αυτό επειδή υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας που δεν κάνει να μείνουν στη ζέστη χωρίς κλιματισμό, γιατί θα επιβαρυνθεί η κατάστασή τους. Από την άλλη τα εμπορεύματα και τα προϊόντα ενός ψυγείου δεν πρέπει να εκτεθούν στις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως η επιδιόρθωση της βλάβης πρέπει να γίνει εντός 3 ωρών. Έχει χρειαστεί να δουλέψουμε 35 ώρες συνεχόμενα σε μια σοβαρή βλάβη στα κεντρικά ενός σούπερ μάρκετ μέσα Αυγούστου. Μη σου τύχει!»
Οι φόρμες και τα παπούτσια εργασίας, η ορθοστασία σε σκάλες ή ψευδοροφές και το φόρτωμα με εργαλεία φυσικά δεν διευκολύνουν την κατάσταση τους, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.
Γιατί όμως υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου όσον αφορά την ιδιότητα του ψυκτικού; Αρκετοί τον συγχέουν με το επάγγελμα του υδραυλικού που έχει επίσης να κάνει με σωλήνες ή με του ηλεκτρολόγου καθώς αν δεν γνωρίζεις βασικές αρχές ηλεκτροτεχνίας δεν γίνεται να είσαι ψυκτικός. Η πίεση του ψυκτικού υγρού στο κύκλωμα, η σχέση της με την θερμοκρασία της ημέρας, ο θόρυβος που μπορεί να βγαίνει από τον συμπιεστή, από που να προέρχεται αλλά και πως θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκατάσταση μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος, είναι κάποιες από τις γνώσεις αυτοματισμού που διαθέτει ο ψυκτικός. Έτσι είναι σε θέση να εντοπίζει και πολλές φορές να επισκευάζει επιτόπου τις βλάβες.
Απ’ όσα μαθαίνουμε από τον Σωτήρη, υπάρχουν γενικά δύο είδη ψυκτικών. Η πρώτη κατηγορία αφορά αυτούς που ασχολούνται με τον επαγγελματικό κλιματισμό, δηλαδή τοποθέτηση κλιματιστικού και σέρβις, που περιλαμβάνει χημικό καθαρισμό στο εξωτερικό μηχάνημα και στην εσωτερική μονάδα με τα φίλτρα και έλεγχο φρέον. Η δεύτερη κατηγορία είναι η ψύξη που αφόρα επαγγελματικά ψυγεία σε χώρους εστίασης ή καταστήματα. Αυτό περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ψυγείων, μονάδων λειτουργίας, δημιουργία νέου δικτύου σωληνώσεων με χαλκοσωλήνα.
Τι είναι όμως αυτό που αγαπά ο Σωτήρης Τσερόνης σε αυτήν τη δουλειά; «Εμείς προσωπικά δεν έχουμε ποτέ χαλασμένο ψυγείο ή κλιματιστικό και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και το οικονομικό, καθώς είναι μια δουλειά με άμεσες και καλές απολαβές. Ταυτόχρονα είμαστε περιζήτητοι το καλοκαίρι γιατί κανείς δεν μπορεί να αντέξει χωρίς κλιματισμό». Ο Σωτήρης τονίζει πως με συντηρήσεις στα κλιματιστικά 2 φορές τον χρόνο από τεχνικό θα πετύχουμε σωστή λειτουργία, αλλά και πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.