Ελλαδα

Στάχτη έγιναν 3.300 στρέμματα από τις φωτιές στο Λασίθι

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στις Μάλες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τεράστια είναι η καταστροφή από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αχλάδια Σητείας το βράδυ της Πέμπτης, με τις επίσημες αρχές να κάνουν λόγο για 3.300 στρέμματα γης και συγκεκριμένα: 2.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 1.000 γεωργικής (ελαιόδεντρα κ.ά.), 300 στρέμματα δασικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το cretapost, οι φλόγες έκαναν στάχτη αρκετά μελίσσια καθώς και πολλά χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου.

Στο άλλο πύρινο μέτωπο, στις Μάλες η φωτά βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούν 9 οχήματα με 18 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και τρεις υδροφόρες του δήμου.

Οι πυροσβεστικές αρχές του τόπου εφιστούν την προσοχή σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης καθώς σήμερα υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα βρίσκονται στο πορτοκαλί οι νομοί Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και στο… κίτρινο ο νομός Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.