Ελλαδα

Πρέπει να πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων από το κράτος;

Τι απαντούν οι πολίτες στην ερώτηση της εβδομάδας από την Prorata για την A.V.

Γιάννης Κωνσταντινίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επικαιρότητα τρέχει. Ακούτε για αυτήν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για αυτήν. Κάθε εβδομάδα και για ένα διαφορετικό θέμα. Η Prorata θέτει κάθε Παρασκευή μία και μόνο ερώτηση για ένα θέμα επικαιρότητας στους εγγεγραμμένους στη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεών της και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα τις απαντήσεις τους στην Athens Voice. Αν επιθυμείτε και εσείς να εγγραφείτε στη λίστα της Prorata, πατήστε εδώ

Εκπρόσωποι του Κράτους ή του Θεού;

Το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους εμφανίζεται συχνά στο δημόσιο διάλογο, κυρίως με την ευκαιρία συνταγματικών αναθεωρήσεων που εκκινούν από κυβερνήσεις που επιχειρούν να αναδείξουν τον προοδευτισμό τους άλλοτε με αναφορές στην αρχή της ανεξιθρησκίας και άλλοτε με έμμεσους υπαινιγμούς στην ανισότητα που εισάγει η έννοια της «επικρατούσας θρησκείας». Προηγούμενες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανομή των τοποθετήσεων της κοινής γνώμης στο θέμα του διαχωρισμού είναι σχεδόν συμμετρική με τους πολέμιους του διαχωρισμού να υπερέχουν ελαφρώς. Η μάλλον αρνητική στάση της κοινής γνώμης και κυρίως η συρρίκνωση της σημασίας του ζητήματος στα χρόνια της κρίσης λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιτυχή ολοκλήρωση των στοχεύσεων των κυβερνήσεων αυτών, οι οποίες τελικά αναδιπλώνονται από τις αρχικές τους διακηρύξεις.

Ωστόσο, μια άλλη πτυχή του ιδίου θέματος, αυτή της κρατικής μισθοδοσίας των κληρικών θα μπορούσε ίσως να επαναφέρει δυναμικά το θέμα στην επικαιρότητα και να προκαλέσει μάλιστα μεταβολές στην κατανομή μεταξύ πολέμιων και υπέρμαχων εν μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών, μειώσεων των εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας.

Η Ερώτηση της Εβδομάδας από την Prorata έθεσε το θέμα στους συμμετέχοντες στις έρευνές της και πράγματι κατέγραψε μια σημαντική υπεροχή της διαφωνίας με την κρατική μισθοδοσία των ορθόδοξων ιερωμένων (66% διαφωνούν έναντι 22% που συμφωνούν), η οποία ήταν ηλικιακά ομοιόμορφη, αλλά ήταν εντονότερη μεταξύ των περισσότερο μορφωμένων από τους ερωτηθέντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή εμφανίζει πολύ εντονότερη υπεροχή των διαφωνούντων σήμερα σε σύγκριση με αυτήν που καταγράφηκε σε έρευνα της Prorata προ διετίας, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αποδυνάμωσης των ταμπού γύρω από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και συνάμα ένδειξη διαχωρισμού της πίστης από την τελετουργία. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έρευνα της Prorata έγινε σε δείγμα τηλεφωνικής –και όχι online– έρευνας, κάτι που παραδοσιακά δικαιολογεί τη μεγαλύτερη ισχύ συντηρητικότερων θέσεων σε ζητήματα αξιών.

Το ζήτημα της κρατικής μισθοδοσίας των ορθόδοξων κληρικών μοιάζει να περιλαμβάνεται σε εκείνη τη λίστα των αξιακών ζητημάτων που συνεχίζουν να διαχωρίζουν τους αριστερούς από τους δεξιούς ψηφοφόρους. Μεταξύ εκείνων που αυτό-τοποθετούνται στα αριστερά, το 84% διαφωνεί με την κρατική μισθοδοσία, ενώ μεταξύ εκείνων που αυτό-τοποθετούνται στα δεξιά, το 51% μόνο διαφωνεί με την κρατική μισθοδοσία των κληρικών. Δεδομένης της πρόσφατης ανακίνησης του θέματος του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, από την κυβέρνηση Τσίπρα, οι απόψεις για την κρατική μισθοδοσία των ορθόδοξων ιερέων προκύπτουν να σχετίζονται έντονα και με το βαθμό συμπάθειας με την κυβέρνηση. Το ποσοστό της διαφωνίας φτάνει στο 85% μεταξύ αυτών που βαθμολογούν υψηλά την κυβέρνηση και περιορίζεται στο 60% μεταξύ εκείνων που τη βαθμολογούν πολύ χαμηλά.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ανακινήσει το θέμα σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει ή, κατά άλλους, να επανεφεύρει το προοδευτικό της προφίλ ώστε να συσπειρώσει το αριστερό της κοινό. Αν μάλιστα πετύχει τη διατήρηση τέτοιων θεμάτων στη δημόσια ατζέντα, δεν είναι απίθανο να προκαλέσει τις ευαισθησίες σε τέτοια ζητήματα και ενός τμήματος των τοποθετούμενων σε δεξιότερες θέσεις του άξονα ψηφοφόρων, οι οποίοι και δυσκολεύονται συχνά με τις συντηρητικής διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας επί τέτοιων θεμάτων.