Ελλαδα

Χατζηδάκης: «ενίοτε την Κυριακή» (τα μαγαζιά)

Ούτε «ποτέ», ούτε «πάντα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45366-94658.jpg

«Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ευνοούνται οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ και λόγω του καλοκαιριού τα κέρδη από τον τουρισμό θα είναι περισσότερα». Αυή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στο «Μέγκα».

«Δεν κάνουμε καμιά μαγική συνταγή, ούτε μάς ήρθε καμιά επιφοίτηση από το Άγιο Πνεύμα για να το κάνουμε αυτό το πράγμα, κάνουμε αυτό το οποίο γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ενώ το 1999 η τάση στην Ευρώπη ήταν μισό μισό, δηλαδή τα μαγαζιά στις μισές χώρες κλειστά στις μισές ανοιχτά, τώρα μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες τέσσερις ή πέντε χώρες υπάρχει η απόλυτη απαγόρευσης, είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα… Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά καμία αλλαγή δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις. Έχω μετανιώσει πολλές φορές όταν δεν έκανα αυτό που έλεγε η συνείδησή μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για να είμαι καλός σε κάποιους. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε, είναι να είμαστε εντάξει στη συνείδησή μας και στην πατρίδα μας. Δεν με νοιάζει, θα κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου… Πάντως τα μαγαζιά δε θα είναι ανοιχτά τις ώρες λειτουργίας της εκκλησίας, δηλαδή νωρίς το πρωί της Κυριακής», κατέληξε ο υπουργός.

Υενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοιχτά εφτά Κυριακές το χρόνο. Προαιρετικά θα μπορούν να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές μόνο τα καταστήματα έως 250 τετραγωνικά που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά πολυκαταστήματα, δηλαδή μόνο τα μικρά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε και γι΄ άλλα θέματα.

Για τις ψηλές τιμές των προϊόντων, ενώ οι μισθοί είναι χαμηλοί: «ασφαλώς με μια ανεργία που είναι στο 27%, αν ο μισθός πέφτει στο μηδέν, τότε όλα είναι ακριβά. … Υπάρχει ένα σχέδιο παρέμβασης μαζί με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση μικρο-καρτέλ, ώστε να πέσουν οι τιμές».

Για τα έργα στους αυτοκινητόδρομους: «δουλεύουν δύο, η Ολυμπία και ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, με κάποιες προσωρινές αποζημιώσεις που τους δώσαμε, όταν πάρουν την οριστική έγκριση θα δουλέψουν και περισσότερο… Σύντομα θα πάρουν το οριστικό πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στο καλοκαίρι και οι συμβάσεις θα επικυρωθούν από την Βουλή και στη συνέχεια θα κατασκευάζονται αλλά δεν πρόκειται να κατασκευαστούν σε μια μέρα».

Για την πενταετή ύφεση – λιτότητα: «Επιδιώκουμε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η οικονομία μας και η Ελλάδα ανταγωνιστική, να προσελκύσει επενδύσεις και με αυτό τον τρόπο να πάμε στην ανάπτυξη και θεωρούμε πως μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, μέτρων για τα οποία ο κόσμος πόνεσε, έρχεται η ώρα που όπως λέμε η Ελλάδα, η οικονομία της Ελλάδας, πιάνει πάτο και ξεκινάει».

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.