- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Λίγη ώρα μετά την επίθεση ομάδας αναρχικών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, ο Ρουβίκωνας έκανε έφοδο στο γραφείο του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καλιαμπάκου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό βίντεο, αιτία της κίνησης είναι οι εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο.
Το κείμενο ανάληψης της ευθύνης από τον Ρουβίκωνα:
Σε μια παράλληλη πραγματικότητα των εθνικιστικών συλλαλλητηρίων, της ένταξης των δυτικών βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, στη φρενήρη και καταστροφική αναζήτηση μαύρου χρυσού από πολυεθνικές και ιμπεριαλιστικά κρατικά μορφώματα, αλλά και τις πυρετώδεις εργασίες για να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ο Σταθάκης και οι προγενέστεροι του πολιτικάντηδες κανόνισαν μπίζνες με τα πετρελαϊκά λόμπυ πίσω από τις πλάτες των κατοίκων της δυτ. Ελλάδας και της Κρήτης. Το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια και την ανατ. Μεσόγειο περιλαμβάνει τους γνωστούς παίχτες. ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ από τη μία και Ρωσία-Ιραν-Συρία και Τουρκία που παίρνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ-ΕΕ. Η κυβέρνηση-μαριονέτα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ-ΕΕ πως θα έχουν τον πρώτο ρόλο και νομοθετεί για τις πλαστικές σακούλες. Υπογράφει πρωτόκολλο συμφωνίας με Ισραήλ και Κύπρο για συνεκμετάλευση ενώ η Τουρκία που είναι έξω από τη συμφωνία προπαγανδίζει εθνικισμό. Η ιστορία μας εχει δείξει πως τα παιχνίδια αυτά τελειώνουν με αιματοχυσία.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθούν μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Επίσημη ανακοίνωση είναι ότι οι ελληνικές θάλασσες θα μετατραπούν σε πετρελαϊκό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε περίπτωση ατυχήματος? Οι οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν την εμπειρία του ότι οι αποζημιώσεις που εκδικάζονται πολλές φορές μετα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες είναι χαμηλότερες από τη ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον, η οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε ο φυσικός πλούτος δε μετράται σε χρήμα. Συμπεράσματα για το τι γίνεται σε περιοχές εξόρυξης πετρελαίων μπορούμε να βγάλουμε από την εμπειρία και την ιστορία πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και για επιπτώσεις πολιτισμικές κοινωνικές γεωπολιτικές θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τόμους συζητήσεων.
Κάτοικοι της Ηπείρου ξαφνικά είδαν τις εταιρείες να καταφθάνουν, να ξεκινούν την αποψίλωση και να ανοίγουν τρύπες στο έδαφος δίπλα στα σπίτια τους με σκοπό τη χερσαία λεηλασία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων και την ελευσινοποίηση της περιοχής τους. Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία φυσικά δεν έγινε γιατί πώς να πείσεις ότι σε κατοικημένες περιοχές, σε «ευαίσθητες» περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας (περιοχές Natura, Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής) και σε εκτάσεις με υπόγειους και υπέργειους υδάτινους πόρους (5 ποταμούς, τη λίμνη των Ιωαννίνων και μικρότερες λίμνες) οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις είναι αμελητέες. Το κράτος, το υπουργείο περιβάλλοντος και η τοπική αυτοδιοικηση παραπληροφορούν συστηματικά και παρουσιάζουν το ξεπούλημα αυτό σαν ευκαιρία όπως οι αποικιοκράτες έδιναν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς πριν τους λεηλατήσουν.
Στο N. 4300/3-10- 2014, ΦΕΚ 222 που αφορά στην παραχώρηση του οικοπέδου της ΗΠΕΙΡΟΥ, αναγράφονται διεθνείς κανονισμοί και νομοθεσίες , σχεδιασμένες από εταιρίες και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται αδρά από τις πετρελαϊκές εταιρίες. Γενικά ο N. 4300/3-10- 2014 είναι μνημονιακή υποχρέωση και οι παραχωρήσεις στους πετρελαιάδες είναι τύπου μπανανίας. Χαρακτηριστικά όλη η παραχώρηση κοστολογείται 11.500.000 ευρώ που είναι οι εργασίες σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, άρθρο 3, Ν4300/2014. Με εγγυητική 500.000 ευρώ αρχίζει και εξόρυξη. Το δημόσιο παίρνει ανάλογα με τα καθαρά κέρδη (σε χρήμα ή σε είδος), με συντελεστή ανάπτυξης ανά τρίμηνο που καθορίζεται από την εταιρία, από 2% έως 20% (αν γίνουμε Βενεζουέλα), άρθρο 13, Ν.4300/2014.
Το πετρέλαιο στην Ελλάδα έχει και αυτό τη δική του ιστορία. Στις σελίδες του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ μπορεί κανείς εύκολα να βρει στοιχεία. Στην ΗΠΕΙΡΟ η τελευταία προσπάθεια γεώτρησης σταμάτησε το 1996 όταν στα 4000μέτρα βάθος δημιουργήθηκαν προβλήματα μεγάλων εδαφικών πιέσεων. Έτσι για την Ελλάδα το μόνο κοίτασμα που αντλείται είναι στην Καβάλα-Θάσο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πρίνου. Πάνω στα πετρέλαια Καβάλας στήθηκε η εταιρία Energean Oil & Gas όπου σήμερα παίζει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση πετρέλαια στην Ελλάδα. Εκχώρησε 60% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας στην πολυεθνική Repsol, ενώ έχει κρατήσει το 100% της εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" του Κατακώλου. Τα ΜΜΕ μιλάνε για 200 νέες θέσεις εργασίες στην περιοχή και εισροή ζεστού χρήματος, για το θαύμα της Energean Oil & Gas για μια άλλη εποχή μια ισχυρή Ελλάδα. Σημαντικό της επιχείρημα είναι ότι στα διυλιστήρια του Πρίνου που τα διαχειρίζεται από το 2006 δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα, καμία καταστροφή. Είναι ένα μότο που επαναλαμβάνεται στις παρουσιάσεις-συνεντεύξεις για την εξόρυξη που διοργανώνουν από κοινού υπουργεία και εταιρία. Ατύχημα δεν έχουμε μάθει αν έχει γίνει αλλά ο κόλπος της Καβάλας έχει πέριξ της πόλης δύο θαλάσσιους βιολογικούς καθαρισμούς και πάρ’ αυτά, όπως εύκολα φαίνεται ανάλογα με τον καιρό, το φαινόμενο της θαλάσσιας γλίτσας (σαν αυτή που βγαίνει και στο Θερμαϊκό) είναι και παλαιό και πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη στεριά είναι τοπίο 100% Ασπροπύργου. Στα Ιωάννινα η Repsol που έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή, εκτός από το βαρύ ιστορικό ατυχημάτων, δεν ξεχνάμε ότι στο Περού, απειλεί όχι μόνο την αυτοδιάθεση και την ύπαρξη των τοπικών κοινοτήτων των ιθαγενών, καθώς προωθείται όλο και περισσότερο στα εύθραυστα οικοσυστήματα του Αμαζονίου στην αναζήτηση της για νέα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Αύγουστο του 2017 με 2 αποφάσεις του Σταθάκη, οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη περιλαμβάνουν τρεις μεγάλες θαλάσσιες περιοχές με σύμβαση μίσθωσης αντιστοιχης με αυτην του N. 4300/3-10- 2014. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νήσων Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Η επιφάνεια περιοχής Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας περιλαμβάνει 4.540,40 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. Το πρώτο στάδιο των εργασιών αφορά στο Πρόγραμμα Χερσαίας Σεισμικής Έρευνας. ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οικόπεδο είναι παρθένα περιοχή μεγάλου φυσικού κάλους, μιλάμε για Ζαγοροχώρια Ζίτσα Φιλιάτες κα. Όπως φαίνεται από την περιβαλλοντολογική μελέτη (ΥΠΕΚΑ) στις εργασίες σεισμικής έρευνας στο χώρο του «οικοπέδου» και σε κάναβο 450χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθούν 11.500 χιλιάδες γεωτρήσεις βάθους 10μέτρων και εκχέρσωση πλάτους 3 μέτρων εκατέρωθεν σε κάθε θέση γεώτρησης. Σε κάθε γεώτρηση επίσης θα γίνουν εκρήξεις με 8κιλά εκρηκτικών/γεώτρηση. Δίπλα σε κάθε γεώτρηση προβλέπεται επίσης σκάμμα για νερό (αδιευκρίνιστου μεγέθους), δηλαδή και 11.500σκάμματα. Οι δρόμοι για την πρόσβαση στα σημεία των γεωτρήσεων και εκρήξεων θα είναι πλάτους 20 μέτρων και θα περάσουν από όπου γουστάρει η εταιρία. Έχουν άδειες από τα δασαρχεία να τσακίσουν ότι θέλουν. Μέσα σε όλα θα ανοιχτούν στο οικόπεδο και 219 ελικοδρόμια εκ των οποίων τα 152 θα είναι και σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων. Εκτός από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι πιθανές επιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν απρόβλεπτη ενεργοποίηση σεισμογενών ρηγμάτων και οικολογική καταστροφή μέσω της έκλυσης τοξικών λυμάτων, εκπομπές αέριων ρύπων, ρύπανσης υπέργειων και υπόγειων υδάτων σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Αυτοί οι κίνδυνοι αναγνωρίζονται και από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε το 2012 το εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επικεφαλή τον Καλιαμπάκο που έγινε για τα μάτια του κόσμου. Στο τέλος όμως βγάζει τη δουλειά μέλι γάλα, δηλαδή οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες και αναστρέψιμες. Η ίδια αυτή μελέτη καθόλου δε λαμβάνει υπόψη πως στη χώρα από το 1980 μέχρι και σήμερα έχει καεί το 80% των δασικών της εκτάσεων. Επισημάνει όμως πως στην περίπτωση μη εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή οι κάτοικοι της Ηπείρου θα «πεθάνουν» από τη θλίψη τους επειδή δε θα ανοιχτούν οι συνολικά 200 θέσεις εργασίας για όσο θα διαρκέσει το έργο, μην αναφέροντας πως οι θέσεις αυτές αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό ή και επικίνδυνη ανθυγιεινή εργασία με πολλές πιθανότητες εργατικού ατυχήματος και χαμηλό ημερομίσθιο. Επίσης δεν υπολογίζει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας των εξορύξεων στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ηπειρο, οι απασχολούμενοι στη γεωργία – κτηνοτροφία καταγράφηκαν 47.665 το 2016, ενώ στο τουρισμό 12.206 το 2015, οι οποίοι δεν υπολογίζονται στα οικονομικα της μελέτης.
Όλα αυτά σε μία εποχή που οι ανανεώσιμές πηγές ενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο του πειραματισμού. Η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες (για παράδειγμα στην Ευρώπη, στη πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεβούργο, Τσεχία, Σκωτία) λόγω χρήσης επικίνδυνων μεθόδων, της αναγνώρισης των καταστροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της κλιματικής αλλαγής. Ύστερα από χρόνια αγώνα των κατοίκων της, πριν από λίγο καιρό, και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος όλων των νέων εξορύξεων.
Δεν περιγράφουμε τίποτα άλλο για το έγκλημα που ήδη ξεκίνησε στην Ήπειρο με εφιαλτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αειφόρο πρωτογενή οικονομία. Ένα έγκλημα που θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική και νότια Ελλάδα και τα απομεινάρια του θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές. Από τις Σκουριές μέχρι το Σαρωνικό και το Ελληνικό η καπιταλιστική ανάπτυξη καταστρέφει και ρημάζει. Σε αυτό το έγκλημα δεν θα σωπάσουμε και δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκμετάλευση των υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα.
Αλληλεγγύη στον αδάμαστο αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου
Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.