Ελλαδα

Ο Πελεγρίνης, η «πέμπτη φάλαγγα» και τα… 500 χιλιάρικα (εικόνες)

Από ποιους και γιατί ζητάει ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ το υπέρογκο ποσό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2013, ο τότε πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεοδόσης Πελεγρίνης κατέθεσε αγωγή εναντίον των 11 μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Στην αγωγή του ζητούσε αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια, 999.956 ευρώ.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ενάγοντα, στο τότε ψήφισμά του, το Συμβούλιο, έπειτα από μήνες και μήνες κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, του είχε αποδώσει ευθύνες για την κατάσταση λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, η μη διεξαγωγή των μαθημάτων δεν οφειλόταν σε οποιαδήποτε προσωπική του ενέργεια ή παράλειψη, αλλά αφενός στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος και αφετέρου στη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των Σχολών να μη διεξαχθούν μαθήματα. Και δήλωνε ότι αποζημίωση που θα του επιδικαστεί για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Σημειωτέον ότι πάντα μιλάμε για τον πρύτανη του πανεπιστημίου, τον υπεύθυνο δηλαδή για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Μάλιστα, η κόντρα του κ. Πελεγρίνη με τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης που ο πρώην πρύτανης τους είχε αποκαλέσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Επίκαιρα «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο»!

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση έχει ως εξής: Όπως αναφέρει μία από τις εναγόμενες, η Βάσω Κιντή, στις 7 Ιουνίου εκδικάζεται η αγωγή του κ. Πελεγρίνη, που με την περυσινή της αναβολή, η αποζημίωση τους 1 εκατ. ευρώ έπεσε στις 500.000 ευρώ.

«Μας κατηγορεί ότι τον δυσφημίσαμε για μία ανακοίνωση που βγάλαμε ως Συμβούλιο το 2013 (ο σύνδεσμος στα σχόλια), όταν διαρκούσης της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, το ΕΚΠΑ έμεινε κλειστό επί 3 μήνες. Δεν μπορούσαμε να πάμε στα γραφεία μας, δεν γίνονταν μαθήματα, εργαστήρια, εγγραφές πρωτοετών, μαθήματα Erasmus κλπ» αναφέρει η κα Κιντή.

Αυτό όμως, που έχει ενδιαφέρον είναι οι εξαιρέσεις της αγωγής. Από την αγωγή ζήτησαν να εξαιρεθούν τα μέλη του Συμβουλίου Γεώργιος Κρεατσάς επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου που εξέδωσε την ανακοίνωση, η Ευγενία Μπουρνόβα επειδή είχε καταψηφίσει την ανακοίνωση και σήμερα, ενόψει της δίκης, η καθηγήτρια της Νομικής Γλυκερία Σιούτη η οποία, ενώ είχε ψηφίσει την ανακοίνωση, είχε υποβάλλει πέρυσι προτάσεις που αντέκρουαν τους ισχυρισμούς Πελεγρίνη στην αγωγή, υποστηρίζει τώρα πως το πλαίσιο της συνεργασίας τους επί θεμάτων που ενέπιπταν στην επιστημονική της δραστηριότητα διέκρινε το ενδιαφέρον και την προσπάθειά του «για την πρόοδο και την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Ειδικά για την τελευταία προκύπτουν ποικίλα ερωτήματα για τους λόγους που άλλαξε κατά 180 μοίρες τη στάση της.

Η Γλυκερία Σιούτη

Σημειώνεται ότι οι εναπομείναντες εναγόμενοι είναι οι Στ. Κατσανέβας, Β. Κιντή, Ε. Μαντζουράνη, Χ. Παπαγεωργίου, Δ. Μπερτσιμάς, Jack Davis, Δ. Τσώκος, Αλ. Νεχαμάς. Πρόκειται για ανθρώπους με διεθνή φήμη και περγαμηνές, διδάσκοντες σε Χάρβαρντ, Πρίνστον, ΜΙΤ κα.

Στην Ελλάδα, ήρθαν για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του Πανεπιστημίου καθώς και το να αποκτήσει παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία του από το κράτος αλλά και από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Σταύρος Κατσανέβας: Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Paris VII

Βάσω Κιντή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Ελένη Μαντζουράνη, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Παπαγεωργίου Χαράλαμπος, Παπαγεωργίου Χαράλαμπος, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών

Δημήτρης Μπερτσιμάς: Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας του MIT/ πρόεδρος του Συμβουλίου

Jack Davis, Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati

Γιώργος Τσώκος, Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον

Τι υποστήριξε η Βάσω Κιντή: