Ελλαδα

Δέντρα που «ματώνουν» κάνουν πολλούς να μιλούν για θαύμα

Κάθε χρόνο στο χωριό Βούναινα ρέει ένα κόκκινο υγρό

Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε χρόνο στο χωριό Βούναινα, 25 χλμ από τη Λάρισα, από τους κορμούς των δέντρων όπου, κατά την παράδοση, δέθηκε και βασανίστηκε ο Άγιος, ρέει ένα κόκκινο υγρό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι αίμα. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο ikivotos.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Δέντρα που «ματώνουν» κάνουν πολλούς να μιλούν για θαύμα

Πλήθος πιστών από Ελλάδα και εξωτερικό προσελκύει κάθε χρόνο το προσκύνημα του Αγίου Νικολάου «εν Βουνένοις» στο χωριό Βούνενα του Νομού Θεσσαλίας, 25 χλμ. από τη Λάρισα, καθώς από τους κορμούς των δέντρων όπου, κατά την παράδοση, δέθηκε και βασανίστηκε ο Άγιος, ρέει ένα κόκκινο υγρό, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο επίσημο site του προσκυνήματος.

Κάποιοι πηγαίνουν από πίστη, κάποιοι άλλοι από περιέργεια, όμως η ουσία είναι πως, παρά τα όσα θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιοσδήποτε, στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος πράγματι ρέει ένα κόκκινο υγρό από τα δέντρα (φτελιές).

«Ευλαβείς Χριστιανοί που το γνωρίζουν, και από το εξωτερικό, έρχονται και σε τρύπες στο δέντρο τοποθετούν σωλήνα που ρουφά το υγρό. Συγκεντρώνουν μέσα σε μπουκάλια ή μαζεύουν με βαμβάκι το άφθονο τρεχούμενο θαυμαστό «αίμα», για να το μοιράσουν σαν ευλογία στους γνωστούς τους», λέει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο ιερέας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου «εν Βουνένοις» π. Τιμόθεος Μπατέλης.

Το «αίμα» είναι ρευστό και βαθύ σε υγρή κατάσταση και όχι σε ρητινώδη. Οταν το «αίμα» χρησιμοποιείται με πίστη, εμπιστοσύνη και προσευχή στον Άγιο και Οσιομάρτυρα, σύμφωνα με τον ιερέα, έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα, ιδίως σε πάσχοντες από καρκίνο, δερματικές και άλλες παθήσεις.

Ο π. Τιμόθεος θυμάται και εξιστορεί στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»: «Την Καθαρά Δευτέρα είχε έρθει να προσκυνήσει μια οικογένεια από τα Γρεβενά, μα όσο και αν προσευχόταν δεν έβγαζε κάποιο αίμα το δέντρο. Αντίθετα, ένα μικρό κοριτσάκι εκείνη την ημέρα παρακαλούσε τον πατέρα του, ο οποίος δεν πολυπίστευε…, να το αφήσει να πάει να μαζέψει αίμα από ένα δέντρο. Πράγματι, το άφησε και το αίμα έτρεχε άφθονο… Μόλις το είδε με τα μάτια του, τα ’χασε…». «Όλα είναι θέμα πίστης και θέλησης», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Mάλιστα, ύστερα από εξέταση που έγινε στο Χημείο του Κράτους, στέλνοντας το “αίμα» του Αγίου, έλαβαν την απάντηση ότι «όντως αυτό το κόκκινο υγρό περιέχει στοιχεία γνήσια και αληθινά ανθρώπινου αίματος και ότι δεν μπορεί να καταταχτεί σε κάποια γνωστή ομάδα αίματος».

Συνέχεια στο https://archive.is/eNYQB [/content_band]

Ακριβώς τον ίδιο ισχυρισμό διαβάζουμε και στη σελίδα του προσκυνήματος.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις, βέβαια είναι καλό να διατηρούνται, αλλά όταν η παράδοση παρουσιάζεται ως θαύμα, και μάλιστα επαναλαμβανόμενο, υπάρχει ηθικό ζήτημα.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα, στο τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νικόλαου του νέου, το «αίμα» τρέχει από τους κορμούς μερικών δέντρων (φτελιές), στα οποία σφαγιάστηκε ο άγιος μαζί με τους συνασκητές. Αλλά αποκλείεται τα δέντρα αυτά να είναι τα ίδια, γιατί ο Άγιος Νικόλαος ο νέος, έζησε τον 7ο με 8ο αιώνα.

Η «αιμοραγία» των δέντρων δεν είναι κάτι σπάνιο και σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν δέντρα που έχουν κόκκινα υγρά και αιμορραγούν, όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο.

To φαινόμενο της αιμορραγίας των δέντρων (φτελιές) στον τόπο μαρτυρίου του αγίου, οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση (bacterial wetwood) και είναι μια κοινή (όχι ιδιαίτερα σοβαρή) ασθένεια της φτελιάς, μουριάς, και άλλων φυλλοβόλων δέντρων.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes