Ελλαδα

Ποιος ήταν ο νονός της νύχτας, ο «Μπούμπι» που «γάζωσαν» με καλάσνικοφ στους Αγ. Αναργύρους (εικόνα)

Σε ποια συμμορία άνηκε - Τι σχέση είχε με τον Βασίλη Στεφανάκο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου είχε μεταφερθεί, ο 45χρονος Γιώργος Λίτσας, γνωστός ως «Μπου ή Μπούμπι». Έπεσε νεκρός από τις σφαίρες, πιθανόν, καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα θανάτου στο θύμα κοντά στο σπίτι του, και τον «γάζωσαν» μέσα στο αυτοκίνητό του.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος δέκα κάλυκες από όπλο των 7,62 χιλιοστών, πιθανόν καλάσνικοφ, ενώ το θύμα έχει δεχθεί τουλάχιστον οκτώ σφαίρες.

Οι αρχές δεν αποκλείουν αντίποινα για τον θάνατο του Στεφανάκου, καθώς το θύμα της εκτέλεσης ανήκε στην αντίπαλη συμμορία νονών της νύχτας, του γνωστού με το προσωνύμιο «Καράφλας», που θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.

Ο «Μπούμπι», όπως τον ήξεραν στη νύχτα, είχε απασχολήσει τις αρχές για εκβιάσεις, εκρήξεις, προστασία, αλλά και για επιθέσεις με ξυλοδαρμούς.

Το 2011 το όνομά του βρισκόταν στη μεγάλη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τους 217 νονούς της νύχτας.

Για αυτή την υπόθεση τον Ιούνιο του 2015 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών. Στην απόφαση είχε δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας και είχε ζητηθεί η καταβολή εγγύησης περίπου 40.000 ευρώ, την οποία δεν κατέβαλε ποτέ και άρχισε να αναζητείται από την αστυνομία για να συλληφθεί.

 Ο 45χρονος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στο the toc, τοποθετείται στο περιβάλλον του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα», «Νταίζη» ή «Σαμπρέλα», ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή σύγκρουση με ηγετικά μέλη της Greek Mafia, κάτι που έκανε τους αρμόδιους αξιωματικούς να τον θεωρούν ύποπτο για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του βαρόνου της νύχτας, όπως τον χαρακτήριζαν οι αστυνομικοί, Βασίλη Στεφανάκου, τον περασμένο Ιανουάριο με 29 σφαίρες καλάσνικοφ στο Χαϊδάρι. Σημειώνεται ότι το όπλο της δολοφονίας Στεφανάκου είχε βρεθεί τυχαία από δύτες στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.

Ο 45χρονος ήταν φίλος με τον 48χρονο Βασίλη Γρίβα, γνωστό ως Μπιλ, ο οποίος έπεσε και αυτός νεκρός, τον Μάιο του 2017, με τους δράστες να εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου του έξω από το σχολείο του 11χρονου γιου  στα Γλυκά Νερά.

Στις 4 Ιανουαρίου 2017 μαχαίρωσαν τον «Καράφλα» στις φυλακές Κορυδαλλού οι Αλβανοί ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε συμβόλαιο θανάτου για 50.000 ευρώ και είχε επιχειρηθεί ο θάνατός του με δηλητηριασμένο φαγητό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ογκοδέστατη δικογραφία του 2011, ο «Καράφλας» και οι «εντολείς» της εξόντωσής του ήταν συγκατηγορούμενοι, ως αρχηγοί ξεχωριστών εκβιαστικών ομάδων. Στη δική του ομάδα ανήκαν ο «Μπιλ» (Βασίλης Γρίβας), ο «Μπούμπι» (Γιώργος Λίτσας), ο «Στρατηγός» (απόστρατος υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.), ο «Αρκούδος», ο «Τουμπανάκιας», ο «Σάκης ή Σγουρομάλλης» (τραυματίστηκε σοβαρά μετά από εκτέλεση συμβολαίου θανάτου σε βάρος του στην Ηλεία), και ο «Γάτος».

Στην ίδια δικογραφία κατηγορούνταν τα μέλη μιας τρίτης εκβιαστικής ομάδας με αρχηγό τον «Τσάκι-Τσαν» και μία τέταρτη αυτή του Αγρινίου γνωστής ως «Ομάδα της Ferrari». Ανάμεσα στους 217 κατηγορουμένους ήταν και 46χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Θαμνάκιας», ο οποίος σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση εναντίον του καθηγητή διαιτησίας Κύρου Βασσάρα, που είχε σημειωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια.

Η αιματηρή διαμάχη και η εκατέρωθεν υπογραφή «συμβολαίων θανάτου», ανάμεσα στην ομάδα του «Καράφλα» με αυτή των κατηγορουμένων της απαγωγής Παναγόπουλου και του Βασίλη Στεφανάκου, ξεκινά το 2008 μετά από νέες επιβαρυντικές κατηγορίες, που προστέθηκαν στους ηθικούς αυτουργούς της απαγωγής, με την εμπλοκή τους στη δολοφονία του 56χρονου Γιώργου Γούσιου, συνταξιούχου υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στην Πεντέλη.

Από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υπόθεσης απαγωγής Παναγόπουλου, προέκυψε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας Γούσιου και η επιπλέον απόδοση ποινών στους ηθικούς αυτουργούς της, είχε αποτελέσει αφορμή για την υπογραφή και άλλων «συμβολαίων θανάτου».

Αυτά αφορούσαν τον ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., προϊστάμενο τότε της υπηρεσίας που την εξιχνίασε, διευθυντή φυλακών που δεν έδινε άδεια σε έναν από τους «αρχηγούς», ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λ. Συγγρού, ο οποίος φυγαδεύτηκε από τους αστυνομικούς στη Γερμανία, του έγκλειστου αρχηγού της ομάδας της Ελευσίνας και τριών μελών της ομάδας του, όπως και ενός επιχειρηματία της Κορίνθου.