Ελλαδα

Μίκης Θεοδωράκης: Σταματήστε να σουβλίζετε αρνιά το Πάσχα

«Βάρβαρο» το έθιμο, θα έπρεπε να έχει εκλείψει προ πολλού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
theodorakis2342.jpg
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με κείμενό του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «βάρβαρο» το έθιμο του σουβλίσματος το Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή θα έπρεπε να «εκλείψει προ πολλού».

Στο κείμενό του δίνει έμφαση επίσης στους «αφανείς» -όπως χαρακτηρίζει- ζωόφιλους που αφιερώνουν ελεύθερο χρόνο και χρήματα από το υστέρημά τους για να σταματήσει η κακοποίηση των αδέσποτων.

«Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας και ας αγωνιστούμε παράλληλα για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γύρω μας» έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

 

Ολόκληρο το κείμενο

Πλησιάζει και πάλι το Πάσχα. Πλησιάζουν οι ημέρες της αθρόας σφαγής αθώων ζώων χάριν ενός βάρβαρου «εθίμου» που θα έπρεπε να έχει προ πολλού εκλείψει. Βεβαίως, αυτή είναι απλά μια πτυχή του όλου θέματος. Κάθε μέρα διαβάζουμε όλο και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων, περιστατικά φριχτά που «λογικά» δεν μπορεί να διαπράττονται από ανθρώπους και μάλιστα -πολλές φορές- από νέους ανθρώπους. Τι δείχνει άραγε αυτό για την κοινωνία μας; Τι άλλο παρά τη γενικευμένη σε όλους τους τομείς σήψη!

Η πολιτεία είναι ανεπαρκής έως εντελώς απούσα. Ενώ θα 'πρεπε να είναι παρούσα όχι μόνο κατασταλτικά αλλά πρώτα απ’ όλα παρέχοντας την ανάλογη ΠΑΙΔΕΙΑ από τη νηπιακή ακόμα ηλικία. Αν βεβαίως θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε κάποτε οριστικά από αυτήν την «εθνική μας ντροπή”» Έτσι, όλο το βάρος πέφτει όπως πάντα στον «πατριωτισμό των Ελλήνων».

Στους αφανείς ζωόφιλους που αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους και από το υστέρημά τους κάνουν ό,τι μπορούν. Και φυσικά κανείς υπεύθυνος δεν μιλά για τα σφαγεία (που ίσως θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα), για τα πειράματα, για την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος σε όλο το περιβάλλον του.

Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας και ας αγωνιστούμε παράλληλα για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γύρω μας. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι. Είναι καιρός να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.