- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Άγνοια μεταξύ των πολιτών για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού καταγράφουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγαν ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» και η εταιρεία ερευνών MRB.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη από τον διευθυντή σύνταξης του Οργανισμού, Θοδωρή Γεωργακόπουλο, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης - Η πρόκληση της μετανάστευσης και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Στο τμήμα που αφορά το τι πιστεύουν, τι νομίζουν και τι θέλουν για οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο «αναδεικνύεται ότι έχουμε αντιφατικές απόψεις για ένα πράγμα, το οποίο δεν ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν ξέρουμε τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, όμως, καταγράφεται και μία υποχώρηση του αντιευρωπαϊσμού, σε σχέση με τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης πέρυσι, καθώς το 68% πλέον αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά, από 53,5% πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έξι στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, ενώ ένας στους τέσσερις θα επιθυμούσε η χώρα να έχει εθνικό νόμισμα. «Είναι πρόοδος, πέρυσι ήταν ένας στους τρεις», επεσήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «57% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η απόφαση να μπούμε στο ευρώ ήταν λανθασμένη».
Τέλος, έξι στους 10 συμφωνούν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομίας της χώρας και, ταυτόχρονα, επτά στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας.