Ελλαδα

Η απάντηση Μαρινάκη για την ποινική δίωξη - Η βρόμικη ιστορία του Noor 1

Τα βασικά σημεία μιας ιστορίας με θανάτους, ναρκωτικά, πολιτική και μίντια

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποινική δίωξη για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ασκήθηκε από την προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, σχετικά με την υπόθεση του Noor 1.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκαν εμβάσματα σχετικά με την χρηματοδότηση του πλοίου, το οποίο μετέφερε ναρκωτικά και αφορά και σε τρεις συνεργάτες του εφοπλιστή, και συγκεκριμένα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και στον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Με την παραγγελία της εισαγγελέως ζητείται να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με έγγραφό της ζήτησε η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Την απάντησή του στην ποινική δίωξη έδωσε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η εναντίον μου δίωξη είναι προϊόν σκευωρίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια. Το σχέδιο είχε από καιρό αποκαλυφθεί. Και δεν είναι απλώς ένα σχέδιο προκλητικό και αποκρουστικό, αλλά κυριολεκτικώς εγκληματικό. Το κράτος δικαίου καταλύεται και η δημοκρατία υπονομεύεται.

Δεν είχα ποτέ και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τις πράξεις για τις οποίες πρόκειται να διενεργηθεί ανακριτική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είναι η επιβεβαίωση της αθωότητάς μου. Δεν υπάρχει εις βάρος μου ούτε το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο και η εναντίον μου ενέργεια είναι αυθαίρετη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα στελέχη της συγκυβέρνησης, με επίμονο τρόπο, με έχουν στοχοποιήσει και σταθερά προαναγγέλλουν τις δικαστικές ενέργειες.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον μου χειραγωγούν και χρησιμοποιούν συγκεκριμένα δημοσιογραφικά δίκτυα και δημοσιογράφους με βαρύ "μητρώο" για να προκαλέσουν ή να εκβιάσουν δικαστικές εξελίξεις.

Στο ίδιο αποκρουστικό σχέδιο και προανακριτικοί υπάλληλοι που συστηματικά καταπιέζουν και επίμονα «πολιορκούν» κατάδικο στο οποίο υπόσχονται μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα και αποφυλάκιση, προκειμένου να με ενοχοποιήσει λέγοντας τερατώδη ψέματα. Δυστυχώς τις επιδιώξεις αυτές προθυμοποιήθηκαν να εξυπηρετήσουν και συγκεκριμένοι λειτουργοί της δικαιοσύνης, που επιθυμούν να είναι αρεστοί στην κυβέρνηση.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί περίτρανα στους έλληνες πολίτες ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες της άθλιας σκευωρίας: Οι συγκυβερνήτες της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχουν οδηγήσει με την ελπίδα φίμωσης κάθε ανεξάρτητης φωνής».

 Η βρόμικη ιστορία του Noor 1

Τον Ιούνιο του 2014 το πλοίο Noor 1 ''πιάνεται'' στην Ελευσίνα από άνδρες του Λιμενικού, φορτωμένο με 2,1 τόνους ηρωίνης. Το καράβι κανονικά ήταν να κουβαλήσει πετρέλαιο, αλλά παράλληλα με το πετρέλαιο βρέθηκε σε αυτό μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών. Στη ναύλωσή του, για να μεταφέρει πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, εμπλέκεται το τότε φερόμενο ως στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης, συνεργάτης σε ορισμένες από τις δουλειές του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη στο χώρο της ναυτιλίας. Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, 500 κιλά περίπου, βρέθηκε στο σπίτι της πρώην γυναίκας του εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και τα υπόλοιπα ναρκωτικά σε μία αποθήκη στο Κορωπί, ιδιοκτησίας ενός άλλου εμπλεκομένου, του Καρτσώνη. Το πλοίο ανήκει στον Παντελή Καλαφάτη, ο οποίος όμως δεν έχει κανονίσει ως εφοπλιστής το συγκεκριμένο ταξίδι με το φορτίο του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και το Ομάν προς την Ελευσίνα, γι'αυτό και αθωώθηκε στη δίκη του Noor 1 το 2016.

Η δίκη και οι μυστηριώδεις θάνατοι

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες μετά μια σειρά μυστηριωδών θανάτων, που συνδέθηκαν με το «Noor 1». Οπως η δολοφονία της 19χρονης Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, κόρης Τούρκου επιχειρηματία που εφημολογείτο ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση, και η εκτέλεση του Ιρανού Αχμέτ Σαχίντ, που διέφυγε μυστηριωδώς από την Αθήνα τη νύχτα των συλλήψεων. Επίσης, στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ παρόμοια «τύχη» είχε και ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.

kathimerini

Την ενοχή των περισσοτέρων κατηγορουμένων στην υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή. Περιέγραψε ως αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους έξι Ελληνες βασικούς κατηγορουμένους (εμπλέκονται στην ιδιοκτησία και στη μίσθωση του πλοίου «Noor 1») και του Τούρκου Σερχάν Μπασκάλ, που την 20ή Ιουλίου 2015 πέθανε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι «έξι» είναι ένοχοι τόσο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Αντίστοιχα, πρότεινε τη συνενοχή των 11 αλλοδαπών μελών του πληρώματος, καθώς και των Τούρκων που τον Ιούνιο του 2014 ήρθαν στην Αθήνα, προκειμένου να οργανώσουν και να συντονίσουν τη μεταφορά της ηρωίνης στην Κεντρική Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του 2015, εξάλλου, συνελήφθη στο Βέλγιο ο φερόμενος ως επικεφαλής της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης Ορχάν Ουργκάν, ενώ έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής και άλλων τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων. Εμφανίζονται ως συνεταίροι του Ουργκάν σε εταιρείες μεταφορών και εισαγωγής, μέσω των οποίων επρόκειτο να γίνει η μεταφορά της ηρωίνης υπό την κάλυψη φορτίων... μαρμαρόσκονης.

Η απόφαση

Στις 18 - 7 - 2016 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη, κρίνοντας ότι και οι δύο είχαν ενεργό ρόλο στη ναύλωση του «Noor 1» και τη μεταφορά του παράνομου φορτίου από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα. Τρεις άνδρες τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν επίσης ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών.

Για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Υπενθυμίζεται ότι, ενώπιον του δικαστηρίου, ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργος Κατσούλης είχε καταθέσει ότι ο Κοτσώνης είχε συστήσει εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών (δεν βρέθηκαν πάντως ίχνη συναλλαγής), ενώ η ιδιοκτήτρια του πλοίου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή και ο σύζυγός της Παντελής Καλαφάτης (και οι δύο κρίθηκαν αθώοι) είχαν υποδείξει τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα ως το άτομο που έκανε όλες τις συμφωνίες για το «Noor 1» με τον καταδικασθέντα Γιώργο Μπουρδούβαλη. Για απλή συνέργεια σε μεταφορά ναρκωτικών καταδικάστηκε και ο Ιρανός που σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ο «συνοδός» του φορτίου της ηρωίνης. Και οι τέσσερις απειλούνται με ποινές από 2 έως 12 χρόνια στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα του «Noor 1» καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι ενήργησαν υπό απειλή ή προσταγή. Των κατηγοριών απαλλάχθηκαν και η πρώην σύζυγος του Μάκη Γιαννουσάκη, η μητέρα της και η οικιακή βοηθός τους στη Φιλοθέη, όπου είχαν βρεθεί 500 κιλά ηρωίνης.

Εμπλοκή Καμμένου

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για ηχογραφημένες συνομιλίες που εμφανίζουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Ο υπουργός Άμυνας έδωσε εξηγήσεις στη Βουλή μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, η υπόθεση Noor 1 δεν είναι μια απλή υπόθεση ναρκωτικών, είναι μια διεθνής υπόθεση, τονίζοντας ότι «η υπόθεση αφορά την εθνική ασφάλεια και την ιδιότητά μου ως υπουργός Άμυνας».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η υπόθεση του Noor 1 αφορά διακίνηση ναρκωτικών τριών τόνων, και πιθανώς και το πετρέλαιο που θα έφερνε θα ήταν το αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Όπως υποστήριξε, η υπόθεση έχει να κάνει και με την ασφάλεια της χώρας, αφού στην υπόθεση εμπλέκονται Τούρκοι έμποροι ναρκωτικών, συνεπώς είναι υπόθεση που αφορά την ιδιότητά του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη υποστήριξη από τη ΝΔ, ενός υπόπτου, ενός εμπλεκόμενου σε τέσσερις υποθέσεις, τον οποίο μάλιστα ο κ. Γιαννουσάκης έχει κατονομάσει.

Όσο για τη συνομιλία του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ως υπουργός είναι υποχρεωμένος να παρέχει προστασία σε έναν κρατούμενο που προβαίνει σε αποκαλύψεις. «Με πήρε τηλέφωνο ο κρατούμενος 4 και 5 φορές εκείνο το βράδυ γιατί φοβόταν για την οικογένειά του» επεσήμανε. Και πρόσθεσε: «Εγώ μιλάω από το δικό μου κινητό. Αν ήθελα να κάνω παρανομία θα μίλαγα από άλλα».

Ο κ. Καμμένος μίλησε µε τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για σχεδόν 20 λεπτά στις 17, τις 18 και τις 23 Ιανουαρίου 2017. Οι αποκαλύψεις αυτές καταρρίπτουν τους ισχυρισµούς του υπουργού Άμυνας ότι απλώς είπε στον Γιαννουσάκη να καταθέσει και να πει την αλήθεια και εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήµατα για παρεµβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και για προσπάθεια να στηθεί μια δικαστική σκευωρία. Στις 17 Ιανουαρίου 2017, ο Πάνος Καμμένος μίλησε τηλεφωνικά τρεις φορές µε τον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor1» Μάκη Γιαννουσάκη και άλλη μία φορά την επόμενη ημέρα, στις 18 Ιανουαρίου, καλώντας ο ίδιος ο υπουργός από το προσωπικό του κινητό, όπως αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Unfollow» και όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.