Ελλαδα

Στον Κορυδαλλό το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers – Πιθανόν εκδίδεται στη Μάλτα

Παρά τους φόβους για τη ζωή της Ρωσίδας πληροφοριοδότη της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρά τους φόβους για τη ζωή της, όλα δείχνουν ότι η Ρωσίδα πληροφοριοδότης της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Μαρία Εφίμοβα, θα εκδοθεί από τη χώρα μας στη Μάλτα.

Η Εφίμοβα, γνωστή ως και το βαθύ λαρύγγι για τα Panama Papers, παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Α.Τ. της πλατείας Συντάγματος, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή της.

Η 37χρονη βρέθηκε χτες ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών και οι διαδικασίες για την εκτέλεση των δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων εις βάρος της από τις αρχές της Μάλτας προχωρούν. H ίδια βρίσκεται πλέον, προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η Εφίμοβα είχε εργαστεί για κάποιους μήνες στην Pilatus Bank. Εκεί, απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι η σύζυγος του Μαλτέζου πρωθυπουργού Ζοζέφ Μουσκάτ, Μισέλ ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Egrant, η οποία είχε έδρα τον Παναμά. Μάλιστα, η Egrant έλαβε χρήματα από την κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέφ.

Η Εφίμοβα έχει εγκαταλείψει από τον Ιούνιο τη Μάλτα, αφότου ενημέρωσε πρώτα τις Αρχές της χώρας πως η οικογένειά της στη Ρωσία δέχεται εκφοβισμούς κι απειλές. Η ίδια αντιμετωπίζει στη Μάλτα κατηγορίες για απάτη έπειτα από μήνυση της που κατέθεσε η Pilatus Bank.

Η εμπλοκή της στη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου αφορά στο γεγονός ότι την αναφέρει ως πηγή της για έγγραφα τα οποία δημοσιοποίησε λίγο πριν δολοφονηθεί. Τα έγγραφα, σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή της Μάλτας, δόθηκαν στη δημοσιογράφο από την Εφιμόβα και σε αυτά κατονομάζεται ρωσική εταιρεία η οποία εμπλέκεται σε μη νόμιμες διαδικασίες.

Σε σχόλιο στη CyprusMail τον περασμένο Ιανουάριο, η Εφίμοβα ανέφερε ότι είναι 100% σίγουρη ότι πρόκειται για οργανωμένη πλεκτάνη από τη Μάλτα, για να τη δυσφημήσουν δημοσίως, επειδή πρόκειται να την εκδώσουν στη Μάλτα.

Η 37χρονη Ρωσίδα είχε ζητήσει να μπει σε καθεστώς πληροφοριοδότη όταν επισκέφτηκε τη Μάλτα τον περασμένο χρόνο, αφού θεωρείτο μάρτυρας για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου. Αργότερα, άλλαξε την εκδοχή της, τονίζοντας ότι δεν ήταν η πηγή πληροφοριών όταν η Γκαλίθια δημοσίευσε την ιστορία με την εταιρεία και την εμπλοκή του πρωθυπουργού της Μάλτας και της συζύγου του.

Πέρυσι τον Ιανουάριο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της Εφίμοβα και από τις Κυπριακές Αρχές για οικονομικής φύσεως αδικήματα.  

Τους τελευταίους μήνες, η Μαρία Εφίμοβα είχε καταφύγει με μέλη της οικογένειάς της στην Κρήτη. Εκεί, επιχείρησε να λάβει άδεια παραμονής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ωστόσο, δεν την έλαβε καθώς είχε έρθει στην Ελλάδα από χώρα που δεν ήταν στη ζώνη Σένγκεν και το διαβατήριο της δεν διέθετε σφραγίδα. Η ίδια βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε επικοινωνία με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου. Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου η 37χρονη ήρθε στην Αθήνα για να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της άδειας παραμονής της.

«Κάποιοι Βρετανοί δημοσιογράφοι από τους Financial Times και το πρακτορείο Reuters ήρθαν σε επικοινωνία μαζί της και με τις ερωτήσεις τους πήγαν να την συνδέσουν με την υπόθεση Σκριπάλ και την διαμάχη Μόσχας-Λονδίνου. Τρομοκρατήθηκε. Θεώρησε πως επιχειρούν να την εμπλέξουν χωρίς λόγο, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της Μάλτας την είχε κατηγορήσει ως πράκτορα των Ρώσων χωρίς κανένα στοιχείο. Με κάλεσε από το ΑΤ Συντάγματος όπου πήγε. Φοβόταν για τη ζωή της. Είχε στείλει επίσης, μήνυμα σε ένα Μαλτέζο ευρωβουλευτή τον κ. Κάζα στο οποίο ανέφερε πως κάποιοι δεν την θέλουν ζωντανή. Η ίδια θεωρεί πως είναι καλύτερα προστατευμένη υπό κράτηση», δήλωσε ο κ. Κούλογλου.

Πρόσφατα, η Εφίμοβα έδωσε στοιχεία για την υπόθεση και σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει να μπει η Ρωσίδα σε καθεστώς διεθνούς προστασίας, εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

«Οι κατηγορίες με τις οποίες ζητείται η έκδοσή της είναι αστείες. Το ζήτημα είναι πως εάν εκδοθεί στη Μάλτα κινδυνεύει η ζωή της, όπως έγινε και με τη Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, της οποίας πηγή ήταν η Μαρία Εφίμοβα», αναφέρει ο Στέλιος Κούλογλου.